Η Mercedes φεύγει από τη Ρωσία

Mercedes Moscow Plant

H Mercedes έλαβε την απόφαση, με άμεση εφαρμογή, να πουλήσει όλα της τα περιουσιακά στοιχεία -αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ- που διατηρεί στη χώρα για την εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων της.

Η τοπική αντιπροσωπεία Mercedes-Benz Rus έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της, και οι κύριοι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής είναι οι ρωσικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων Panavto, Avtodom, Avilon και Major.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακοπή των δραστηριοτήτων της γερμανικής εταιρείας στη μεγάλη ρωσική αγορά έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των Renault και Nissan να διακόψουν την παραγωγή των αυτοκινήτων τους σε εργοστάσια που διατηρούσαν στη Ρωσία, και των αντίστοιχων κινήσεων τόσο του ομίλου Volkswagen όσο και της Toyota, της BMW, της Citroen, αλλά της Bosch.

Μεταξύ άλλων, ο όμιλος Volkswagen προσέφερε στους εργαζόμενους του εργοστασίου της στην πόλη Nizhny Novgorod την επιλογή εθελουσίας εξόδου με την καταβολή αποζημίωσης έξι μισθών. Όλα αυτά απορρέουν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τις προηγούμενες μέρες, στις αρχές του Ιουλίου, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι της ρωσικής αντιπροσωπείας της Mercedes ξεκίνησαν την αναζήτηση εργασίας. Το Μάρτιο είχε γίνει γνωστό ότι οι υποδομές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής εταιρείας στη Ρωσία απειλούνταν από τις προτάσεις της ρωσικής κυβέρνησης να περνά στο κράτος η περιουσία κάθε ξένης εταιρείας (από «μη φιλικές» χώρες) που θα αποχωρούσε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, η εταιρεία της Στουτγάρδης είχε αναφέρει τότε πως η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρα είχε ανοίξει μια σειρά από μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως τις ελλείψεις στην προμήθεια εξαρτημάτων ή στην ενέργεια, και έκανε τις εταιρείες ευάλωτες στις κυβερνο-επιθέσεις.

Η Mercedes-Benz Rus διαθέτει δύο κτίρια στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι εγκαταστάσεις της Μόσχας ανήκουν στη Mercedes-Benz Manufacturing Rus LLC. Η τελευταία ανήκει σε ποσοστό 80 τοις εκατό στη γερμανική Mercedes-Benz AG και 20 τοις εκατό στη Daimler Kamaz Rus JV. Επίσης, διαθέτει και το εργοστάσιο στην πόλη Esipovo, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, που παράγει E-Class και διάφορα SUV της εταιρείας. Στα εγκαίνιά του, το 2019, έδωσε το παρόν και ο Vladimir Putin.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Mercedes δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τα πλάνα της πώλησης της αντιπροσωπείας της στη Ρωσία, και ζήτησε την κατανόηση για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των μελλοντικών πλάνων της στη χώρα. Μέχρι σήμερα, κατείχε τη δεύτερη θέση πωλήσεων premium αυτοκινήτων πίσω από τη BMW. Από την Άνοιξη οι τιμές των αυτοκινήτων της εκεί έσπασαν κάθε ρεκόρ, κι έτσι με πωλήσεις 8.279 αυτοκινήτων στο πρώτο μισό του 2022, σημείωσε πτώση της τάξης του 65% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ