Η Moskvich αναγεννιέται και βγαίνει ξανά στους δρόμους

Moskvich

Η Moskvich, ο σοβιετικός θρύλος της αυτοκίνησης, επανέρχεται στη ζωή και τα νέα της αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο που μέχρι πρότινος παρήγαγε αυτοκίνητα της Renault, στη Μόσχα.

Μετά τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, η Renault αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητές της στη χώρα και διέθεσε το μερίδιό της (67,69%) από την AvtoVAZ -συμπεριλαμβανομένης και της Moskvich- στο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εξέλιξης Αυτοκινήτων και Κινητήρων της Ρωσίας. Βεβαίως, ο γαλλικός όμιλος διατηρεί τη δυνατότητα επαναγοράς του μεριδίου αυτού σε διάστημα 6 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις ανακοινώσεις έκανε ο Δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin, γράφοντας στην ιστοσελίδα του: «Ο ξένος ιδιοκτήτης αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Μόσχας. Αυτό είναι δικαίωμά του, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να περάσει το εργοστάσιο στα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας και να επανεκκινήσει η παραγωγή αυτοκινήτων, που θα φέρουν το ιστορικό σήμα της Moskvich».

Με αρχικό συνεργάτη τη ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz, αρχικά η αναγεννημένη Moskvich θα κατασκευάζει αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες. Στόχος είναι στο μέλλον το εργοστάσιο να ξεκινήσει και την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Moskvich
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Renault ήταν, μέχρι να αποφασίσει την απόσυρσή της από τη ρωσική αγορά, o πιο επιτυχημένος ξένος κατασκευαστής στη χώρα. «Πήραμε μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, κάνοντας υπεύθυνες επιλογές για τους 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Renault.

Η υπεύθυνη επιλογή του γαλλικού ομίλου ήταν ότι διέθεσε τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς αντάλλαγμα στο Ινστιτούτο της Μόσχας. Ο μόνος όρος που έβαλε είναι η δυνατότητα ανάκτησής τους μέσα στα προσεχή 6 χρόνια, καταβάλλοντας μονάχα το κόστος των όποιων επενδύσεων γίνουν από τους Ρώσους στο μεσοδιάστημα.

Το εργοστάσιο του ομίλου Renault στη Μόσχα
Το εργοστάσιο του ομίλου Renault στη Μόσχα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Renault είναι μία από τις 400 περίπου πολυεθνικές εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία από τα τέλη Φεβρουαρίου που η χώρα εισέβαλλε στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ