Δείτε για ποιο λόγο η Bosch φεύγει από τη Ρωσία

bosch rosia stratiotika

Μετά το πλήθος αυτοκινητοβιομηχανιών που τερμάτισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σειρά παίρνει και μια κορυφαία εταιρεία παραγωγής μπαταριών.

Η Bosch δήλωσε ότι αναστέλει την εμπορική της δραστηριοποίηση στη Ρωσία, μιας και υποψιάζεται ότι τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής μπαταριών για οχήματα, εκκίνησε τη διεξαγωγή εξονυχιστικών ερευνών, σχετικά με τη χρήση των προϊόντων της, μετά τους ισχυρισμούς του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, περί της ενσωμάτωσης των μπαταριών της Bosch σε ρωσικά άρματα μάχης.

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι κανένα εκ των προϊόντων της δεν παραδόθηκε απευθείας σε κάποιον κατασκευαστή ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων, αλλά επισημαίνει ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών και ήδη πραγματοποιείται σχετική έρευνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
bosch rosia stratiotika

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία απασχολεί περί τους 3.500 εργαζομένους στη Ρωσία, σε τρεις περιοχές της χώρας, όπου θα σταματήσει τις δραστηριότητές της.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Bosch λαμβάνεται λίγο μετά την έναρξη έρευνας εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σχετικά με το αν η εταιρεία παραβίασε το εμπάργκο εξαγωγής αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς στη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιορίσει τις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης στη χώρα, δηλαδή αγαθών και τεχνολογίας με νόμιμες εμπορικές χρήσεις, η οποία, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά εφόσον… πέσει σε λάθος χέρια (π.χ. σε τρομοκρατικές οργανώσεις).

Πέρα από τη Bosch, φρένο στην εμπορική τους δραστηριοποίηση στη Ρωσία έχει βάλει και ένα πλήθος αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Volkswagen, όπως και η BMW με τη Mercedes (διαβάστε περισσότερα εδώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ