Ο Πούτιν απειλεί με κρατικοποίηση τα εργοστάσια αυτοκινήτων των ξένων εταιρειών

Russia CAR Factory 1

Η Ρωσία βρίσκεται ένα βήμα πριν πάρει στα χέρια της τις τύχες των εργοστασίων που διέκοψαν τις εργασίες τους ως μέρος των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας πρότεινε την κρατικοποίηση των εργοστασίων ως απάντηση για την διακοπή εργασιών που πραγματοποιούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Η Ρωσία έχει πληγεί σε αρκετούς τομείς που τις κυρώσεις, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σταματούν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές στη χώρα, ενώ αρκετές από αυτές διέκοψαν και την λειτουργία των εργοστασίων που έχουν στην επικράτειά της.

Russia car factory 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Reuters, o γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, Andrei Turchak, ανάφερε: “Η Ενωμένη Ρωσία προτείνει την κρατικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής τους από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιούμε στην Ουκρανία. Θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους που επιβάλει ο πόλεμος."

Ο Όμιλος Hyundai, μια από τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία, διέκοψε την παραγωγή αλλά ισχυρίστηκε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω προβλημάτων εφοδιασμού και ότι θα λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Η κορεατική εταιρεία ενδέχεται να μην υπακούσει στις γενικές κυρώσεις και να ακολουθήσει άλλου είδους, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης της Ν. Κορεάς να συνεχίσει να επιτρέπει σε εταιρείες να πωλούν καταναλωτικά αγαθά στη Ρωσία.

Russia car factory 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi έχει στην κατοχή της την AvtoVaz που κατασκευάζει τα μοντέλα της Lada. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μάρκα της Ρωσίας, που όμως αναμένεται να διακόψει την παραγωγή αυτοκίνητων εάν δεν βρει εγχώριο προμηθευτή ημιαγωγών.

Στο μεταξύ, η Shell ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο, θα κλείσει τα πρατήρια καυσίμων που έχει στην επικράτειά της, θα διακόψει τις δραστηριότητές τις στα λιπαντικά και τα αεροπορικά καύσιμα και θα ξεκινήσει σταδιακή απόσυρση από την ρωσική αγορά. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν την αντίστοιχη του προέδρου των Η.Π.Α. που ανάφερε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων πετρελαίου στις Η.Π.Α.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ