Στα χέρια των Ρώσων το εργοστάσιο της Nissan στην Αγία Πετρούπολη

Nissan St.Petersburg

Την κατάληξη του εργοστασίου της Renault στη Μόσχα θα έχει και εκείνο της Nissan στην Αγία Πετρούπολη: θα κρατικοποιηθεί, μετά την αποχώρηση του γαλλο-ιαπωνικού ομίλου από τη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι αρχές της Ρωσίας προετοιμάζουν το πέρασμα όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε η Nissan στη χώρα, από την ιαπωνική εταιρεία στο ρωσικό κράτος - σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το εργοστάσιο της Nissan στην Αγία Πετρούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Renault διέθεσε στο ρωσικό κράτος το εργοστάσιό της στη Μόσχα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αλλά με τον όρο ότι μπορεί να το ανακτήσει σε χρονική περίοδο 6 ετών. Η Ρωσία, ακολούθως, εκπονεί πλάνο να κρατήσει το εργοστάσιο σε λειτουργία, καθώς και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας του, αναβιώνοντας τη φίρμα Moskvich.

Μετά από αυτά, τώρα έγινε γνωστό πως και η Nissan σκοπεύει να παύσει την παραγωγή των αυτοκινήτων της -συγκεκριμένα των Qashqai και X-Trail- στη Ρωσία μέχρι το Μάρτιο του 2023, μεταφέροντας το εργοστάσιο της Αγ. Πετρούπολης στο ρωσικό δημόσιο. Η αποχώρηση της ιαπωνικής εταιρείας από τη Ρωσία αναμένεται να της επιφέρει ζημία της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ο Manturov, θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον - και το πιθανότερο σενάριο της κρατικοποίησης του εργοστασίου είναι να ανατεθεί στην αρμοδιότητα των αρχών της πόλης του Φιόντορ Ντοστογέφσκι.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ