Αφιέρωμα Ηλεκτροκίνηση: Ο απόλυτος οδηγός για να κινείσαι με ελάχιστο κόστος

Ηλεκτροκίνηση

Κόστος χρήσης, επιδοτήσεις, κορυφαίες επιλογές σε τέσσερεις και δύο τροχούς και δίκτυα φόρτισης. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα θα το βρείτε εδώ σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα.

Ο εξηλεκτρισμός των τεσσάρων τροχών αποτελεί πλέον γεγονός και για την ελληνική πραγματικότητα στο δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς ρύπους. Το 2035 είναι και το έτος σταθμός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με τα καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα να είναι και τα μόνα που θα πωλούνται στις αγορές τις Ε.Ε.

Η μετάβαση προς τα μοντέλα μηδενικών ρύπων έχει ήδη ξεκινήσει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας με τους κατασκευαστές να παρουσιάσουν συνεχώς νέες προτάσεις με εντυπωσιακές προδιαγραφές σε όλες τις κατηγορίες διευρύνοντας έτσι τις επιλογές των υποψήφιων αγοραστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ηλεκτροκίνηση φέρνει μαζί της και τις λύσεις στην αστική μικροκινητικότητα, η οποία γνωρίζει σημαντική άνθιση τα τελευταία χρόνια και δίνει ακόμη και σήμερα μια πολύ καλή εικόνα από τον μεγάλο ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον στο αστικό περιβάλλον.

Χάρη και στη συνεχιζόμενη κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ η ηλεκτροκίνηση μπορεί να μπει άμεσα στη ζωή του υποψήφιου αγοραστή. Εκμεταλλευόμενος τα προνόμια του προγράμματος ο αγοραστής μπορεί να αποκομίσει, μεταξύ άλλων, σημαντικότατο οικονομικό όφελος το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 8.000 ευρώ, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει για τις μετακινήσεις του.

Αν βρίσκεστε και εσείς λίγο πριν την απόκτηση ενός ηλεκτρικού μοντέλου, τότε αυτά που ακολουθούν σας αφορούν άμεσα αφού πρόκειται να ενημερωθείτε για τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Θα μάθετε επίσης για το εντυπωσιακά χαμηλό κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικούς, για τα δίκτυα φόρτισης που υπάρχουν στην Ελλάδα και αξίζει να εκμεταλλευτείτε, όπως και για τα οφέλη που προκύπτουν από την κρατική επιδότηση ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για τις ανάγκες σας.

Τα καλύτερα ηλεκτρικά μοντέλα

Ford Mustang Mach-E: Ηλεκτρικός «πειρασμός» με έως 600 χλμ. αυτονομία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πλειάδα εκδόσεων που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε οδηγού η Mustang Mach-E είναι η ηλεκτρική ναυαρχίδα της Ford που καταφέρνει να ενώνει κόσμους θεωρητικά ασυμβίβαστους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

CUPRA Born: Η σπορ ενέργεια της πρόκλησης

Το ηλεκτρικό μικρομεσαίο της CUPRA είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει όλα όσα απαιτεί η εποχή και εκτελεί τα καθήκοντά του με έναν μοναδικό τρόπο που διεγείρει τις αισθήσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Opel Corsa-e: Με αυτονομία έως 359 χλμ. και οικονομία κίνησης κατά την καθημερινή χρήση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος στο άγχος της αυτονομίας βάζει το Opel Corsa-e, το μικρό αυτοκίνητο της γερμανικής εταιρείας που έχει όλα όσα αναζητά ο φίλος της ηλεκτρικής κινητικότητας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Peugeot e-208: Το καλύτερο ηλεκτρικό πόλης

Το εξαιρετικά δημοφιλές και πολυβραβευμένο γαλλικό αυτοκίνητο πόλης αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στην κατηγορία του και δεν αφήνει καμία δικαιολογία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αξιόπιστη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τους ειδικούς

Blink Charging Hellas: Το επόμενο βήμα της ηλεκτροκίνησης μας αφορά όλους

Blink
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυτοκίνηση κινείται στην τροχιά της ηλεκτροκίνησης και το επόμενο μεγάλο βήμα για όλες τις επιχειρήσεις είναι ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων και η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης στις εγκαταστάσεις τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τα οφέλη του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά

Όπως έχουμε αναφέρει μέσα από μια σειρά άρθρων μας, συγκριτικά με την πρώτη φάση του προγράμματος που είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή, ο δεύτερος κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά περιλαμβάνει αύξηση του ποσοστού της επιδότησης σε 30% (από 20%), την ίδια ώρα που το μέγιστο ποσόν αυξάνεται σε 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) και προσαυξάνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Διαβάστε εδώ ποιοι είναι οι δικαιούχοι επιδότησης 12.000 ευρώ και άνω

Επιδότηση σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μία από τις σημαντικότερες διαφορές, επίσης, σε σχέση με τον 1ο κύκλο του Κινούμαι Ηλεκτρικά (2020-2021), είναι το γεγονός ότι στη 2η φάση του προγράμματος επιδοτούνται όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς, μιας και έχει καταργηθεί το ανώτατο όριο των 50.000 ευρώ (ΛΤΠΦ). Αυτό σημαίνει ότι στο πρόγραμμα πλέον εντάσσονται και όλες οι premium ηλεκτρικές προτάσεις της αγοράς.

Οι επιδοτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει αναδρομική ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2021, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να είναι έως και τις 31/12/2023.

Παράλληλα, περιλαμβάνει αυξημένα κίνητρα για φυσικά πρόσωπα, νέους έως 29 ετών, πολύτεκνους και ΑμεΑ, σε μια προσπάθεια να καταστεί η ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή στους Έλληνες πολίτες, συνδράμοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Επιδότηση 30% (από 20%) επί της ΛΤΠΦ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ)
– Επιδότηση 30% επί της ΛΤΠΦ και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς
– Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500 ευρώ
– Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑμεΑ
– Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1000€ για 3 εξαρτώμενα τέκνα, και επιπλέον 1000€ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4000€).
- Επιπλέον 1.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών
– Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρία πώλησης

Άμεσο κέρδος από τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Προκειμένου να δούμε πώς μεταφράζεται στην καθημερινότητα η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ας δούμε τι ισχύει για το κόστος φόρτισής του συγκριτικά με οχήματα με μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Η μέση κατανάλωση ενός ηλεκτρικού μοντέλου πόλης ανέρχεται στις 16 kWh ανά 100 χιλιόμετρα κάτι που σημαίνει κόστος μόνο 2,4 ευρώ με βάση τις ισχύουσες τιμές του οικιακού ρεύματος. Στον αντίποδα, αντίστοιχα μοντέλα με βενζίνη και ντίζελ, με μέσες καταναλώσεις στα 7,5 λτ. και 6 λτ., το κόστος κίνησης ανέρχεται στα 14 ευρώ και 9,3 ευρώ αντίστοιχα για κάθε 100 χιλιόμετρα (μέση τιμή βενζίνης 1,865 ευρώ ανά λίτρο και diesel 1,556 ευρώ). Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα, δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα χρήσης σε αυτόν που θα επιλέξει ένα ηλεκτρικό όχημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ