Επίσημο: Αύριο στον «αέρα» το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 - Ποιοι παίρνουν επιδότηση 12.000 ευρώ

Volvo C40 Volvo XC40 Charging

Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», μέσω του οποίου οι πολίτες θα λάβουν κρατική επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Ποια είναι τα ποσά και τα δικαιολογητικά.

Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται από αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου, η πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, που δίνει την ευκαιρία απόκτησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου με αυξημένη επιδότηση η οποία φτάνει στις 8.000 ευρώ και για ορισμένες κατηγορίες μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Το πρόγραμμα (επισκεφτείτε την πλατφόρμα πατώντας εδώ) έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να είναι έως και τις 31/12/2023. Αυτό σημαίνει πως από την αυξημένη επιδότηση θα επωφεληθεί και αυτός που έχει ήδη αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα (Ι.Χ., δίκυκλο, ποδήλατο), αρκεί η αγορά να έχει γίνει κατά το χρονικό διάστημα από τη 1/12/2021 και έπειτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο δεύτερος περιλαμβάνει αυξημένα κίνητρα για φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, νέους έως 29 ετών, πολύτεκνους και ΑμεΑ, σε μια προσπάθεια να καταστεί η ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή στους Έλληνες πολίτες, συνδράμοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ποια οχήματα επιδοτούνται & Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα επιδοτεί τις εξής κατηγορίες οχημάτων:

 • Την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
 • Την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων και μικροαυτοκινήτων.
 • Την αγορά ή/και μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους.

Πρόσβαση στο πρόγραμμα και δυνατότητα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος και λοιπών κριτηρίων, με μόνη προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όλες οι εταιρίες (εξαιρούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) ανεξαρτήτως νομικής μορφής και μεγέθους.

Επιδότηση αυτοκίνητου (Φυσικά πρόσωπα)

– Επιδότηση 30% (από 20%) επί της ΛΤΠΦ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ)
– Επιδότηση 30% επί της ΛΤΠΦ και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς
– Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500 ευρώ
– Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑμεΑ
– Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1000€ για 3 εξαρτώμενα τέκνα, και επιπλέον 1000€ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4000€).
Επιπλέον 1.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών
– Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρία πώλησης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορώ να πάρω επιδότηση πάνω από 12.000 ευρώ;

Σημειώνεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το ποσό επιδότησης μπορεί να ανέλθει στις 12.000 ευρώ ή και να τις ξεπεράσει.

Παραδείγματα:

Έχεις 5 παιδιά και θες να αποκτήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 35.000 ευρώ, αποσύροντας ταυτόχρονα το παλιό σου αυτοκίνητο. Υποθέτοντας ότι η ΛΤΠΦ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) του αυτοκινήτου που έχεις επιλέξει είναι 29.000 ευρώ, το ποσό της επιδότησης θα ανέλθει 8.000 ευρώ.

Θα λάβεις, όμως, και επιπλέον 1.000 ευρώ για το αποσυρόμενο αυτοκίνητό σου, και ακόμη 3.000 ευρώ λόγω πολυτεκνίας (1.000 ευρώ για τα 3 παιδιά και επιπλέον 1.000 για κάθε επιπλέον παιδί = 3.000 ευρώ), με τη συνολική επιδότηση να διαμορφώνεται στις 12.000 ευρώ.

Επομένως, η απόκτηση του συγκεκριμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου των 35.000 ευρώ θα σου στοιχίσει μόλις 23.000 ευρώ (35.000 – 12.000 ευρώ).

Εφόσον έχεις 6 παιδιά, τότε επιδοτείσαι με 4.000 ευρώ (είναι το μέγιστο επιδοτούμενο ποσό για πολυτεκνία), άρα η επιδότηση θα φτάσει τις 13.000 ευρω και η τιμή του μοντέλου θα μειωθεί στις 22.000 ευρώ.

Στην σπάνια περίπτωση, μάλιστα, που έχεις 6 παιδιά, αποσύρεις αυτοκίνητο, και είσαι έως 29 ετών, τότε πέρα από τα 4.000 ευρώ για την πολυτεκνία, τα 1.000 ευρώ για την απόσυρση, θα λάβεις και 1.000 ευρώ για το όριο ηλικίας. Επομένως η επιδότηση θα φτάσει τα 14.000 ευρώ ή και τα 15.000 για ΑμεΑ (+1.000 ευρώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδότηση δίκυκλων, τρίκυκλων, ποδηλάτων (Φυσικά πρόσωπα)

– Επιδότηση έως 40% (από 20%) και με μέγιστο ποσό τις 3.000 (από 800 ευρώ) για την αγορά δίκυκλων και τρίκυκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
– Επιδότηση ηλεκτρικών δίκυκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 20% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ
– Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€.

επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά 2 peugeot e-208

Επιδότηση για τις εταιρείες

- Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο επιδοτούμενο ποσό τις 6.000 ευρώ από 21 οχήματα και πάνω.
– Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ ανά όχημα και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400 ευρώ ανά σημείο επαναφόρτισης.
– Επιδότηση σε εταιρίες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρίες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.
– Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς για 1 έως 20 οχήματα, με 20% επιδότηση, και έως 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και πάνω αντίστοιχα.
– Επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά.
– Επιδότηση 30% και με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) από 1 μέχρι 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δικαιολογητικά για φυσικά πρόσωπα

 1. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης εν ισχύ ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό,
 2. Επίσημη προσφορά η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα που θα επιλεγεί,
 3. Έντυπο Ε1 τελευταίας φορολογικής χρήσης,
 4. Σε περίπτωση αίτησης ηλεκτρικού ποδηλάτου: Επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής Υπεύθυνη δήλωση ότι το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότησης δεν φέρει κανέναν μηχανισμό προώθησης πλην των πεταλιών και δεν θα υποστεί καμία μετατροπή στην τριετία που οφείλει να το έχει στην κατοχή του σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.
 5. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας: Υπεύθυνη Δήλωση, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία δηλώνουν την συναίνεσή τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτησή τους στον συγκύριο
 6. Σε περίπτωση αίτησης από ΑμεΑ: Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ατόμων ως ΑμεΑ ή ισοδύναμη γνωμάτευση,
 7. Σε περίπτωση οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά 2 vw id.3

Δικαιολογητικά σε περίπτωση απόσυρσης οχήματος

Αν η απόσυρση αφορά όχημα εν κινήσει

 1. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος προγενέστερη της 01.01.2015, και
 2. Απόδειξη καταβολής τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους

Αν η απόσυρση αφορά όχημα σε ακινησία

 1. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος (όλες τις σελίδες)
 2. Βεβαίωση της Δ.Ο.Υ. για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος, που
  αναλογούν στο όχημα έως την ημερομηνία που τέθηκε το όχημα σε ακινησία

Δικαιολογητικά σε περίπτωση αίτησης επιδότησης για σημείο επαναφόρτισης

 1. Επίσημη προσφορά για το σημείο επαναφόρτισης Η/Ο και τον τύπο που επιλέγεται σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη της Δράσης,
 2. Έντυπο Ε9 ή μισθωτήριο συμβόλαιο από το www.gsis.gr, από τα οποία θα προκύπτει ότι ο ωφελούμενος έχει δικαίωμα εγκατάστασης και είναι ιδιοκτήτης/μισθωτής της θέσης στάθμευσης (εφόσον έχει επιλεγεί η επιδότηση «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης). Σε περίπτωση μονοκατοικίας ή σε περίπτωση που η θέση στάθμευσης δεν αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία αλλά παρακολούθημα και δηλώνεται στο Ε9 ως βοηθητικός χώρος, απαιτείται επιπροσθέτως Υπεύθυνη Δήλωση του ωφελούμενου ότι ο βοηθητικός χώρος που δηλώνεται στο Ε9 ή στο μισθωτήριο συμβόλαιο αποτελεί θέση στάθμευσης.
 3. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για ορισμένες κατηγορίες μπορεί να αυξηθεί πολύ πάνω από τα 8.000 ευρώ. Δείτε υπό ποιες προϋποθέσεις και παραδείγματα εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ