Άνοιξε η πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πώς παίρνω την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

charging electric vehicles

Το carandmotor παρουσιάζει τη βήμα-βήμα τη διαδικασία μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στον αέρα βρίσκεται από σήμερα η πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2, από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για τη χορήγηση της επιδότησης, η οποία αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου λαμβάνουν επιδότηση 30% επί της ΛΤΠΦ του οχήματος, με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Πώς παίρνω την επιδότηση – Τα βήματα ένα-ένα

1. Είσοδος στην Εφαρμογή

Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφτούν την ψηφιακή πύλη kinoumeilektrika2.gov.gr. Για την είσοδό τους πρέπει να καταχωρήσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet, επιλέγοντας από την αρχική οθόνη της Εφαρμογής το πεδίο Είσοδος με ΓΓΠΣ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

Aφού συμπληρώσουν τους κωδικούς, πατάνε την επιλογή Σύνδεση και στη συνέχεια, κατά την αυθεντικοποίηση χρήστη, πατάνε το Αποστολή. 

πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

2. Στοιχεία εγγραφής στο πρόγραμμα

Μετά την είσοδό με τους κωδικούς TaxisNet, οι ενδιαφερόμενοι θα δουν στην πρώτη οθόνη τα στοιχεία που αντιστοιχούν στους κωδικούς TaxisNet που εισήγαγαν. Για να προχωρήσουν επιλέγου Επιβεβαίωση Στοιχείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

Στη συνέχεια καλούνται να επιλέξουν την ιδιότητα με την οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (Φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία) και στη συνέχεια να συμπληρώσουν όσα στοιχεία δεν έχουν συμπληρωθεί αυτόματα από το TaxisNet.  Ανάλογα με την ιδιότητα που έχει επιλεχθεί, εμφανίζονται και τα αντίστοιχα πεδία.

πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι την παραπάνω διαδικασία πρέπει να την κάνουν μόνο την πρώτη φορά που θα εισέλθουν στην εφαρμογή και όσο δεν υπάρχει κάποια αίτηση, μπορούν να μεταβάλλουν όλα τα στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την στιγμή που έχουν ξεκινήσει μία αίτηση, είτε αυτή έχει υποβληθεί οριστικά, είτε είναι προσωρινά αποθηκευμένη, θα μπορούν να τροποποιήσουν μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας.

Αν η αίτηση ακυρωθεί από τους ίδιους ή απορριφθεί από τον αξιολογητή, μπορούν να μεταβάλλουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τα ποσά επιδότησης όπως είναι η ηλικία του δικαιούχου.

Αφού έχουν ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω βήματα, βλέπουν πλέον την Αρχική Σελίδα της Εφαρμογής.

3. Αίτηση για την επιδότηση

Βήμα 1ο

Στην αρχική σελίδα θα δουν το «κουμπί» Υποβολή Νέας Αίτησης από όπου μπορούν να ξεκινήσουν την αίτησή τους. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μία αίτηση για ένα όχημα, ενώ κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει μέχρι δύο αιτήσεις χωρίς όριο στον αριθμό οχημάτων. Για να κατατεθεί η δεύτερη αίτηση, θα πρέπει η πρώτη να βρίσκεται σε τελικό στάδιο (δηλαδή είτε ολοκληρωμένη, είτε απορριφθείσα).

πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν και τις Αρχειοθετημένες αιτήσεις, δηλαδή ένα ιστορικό με όσες αιτήσεις έχουν ακυρώσει οι ίδιοι ή έχουν απορρίψει οι αξιολογητές.

πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

Τα φυσικά πρόσωπα (τα οποία μας ενδιαφέρουν) για να υποβάλλουν αίτηση πρέπει να περάσουν τα στοιχεία για το όχημα (στην ενότητα Στοιχεία Οχημάτων) για το οποίο επιθυμούν να λάβουν την επιδότηση.

Ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν σε κάθε πεδίο, όπως π.χ. στην Ειδική κατηγορία, θα διαμορφωθούν και τα πεδία που θα ακολουθήσουν, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν σε επόμενο βήμα. Ειδικότερα, θα κληθούν να συμπληρώσουν τα εξής:

-Κατηγορία οχήματος
-ΛΤΠΦ (βάσει της οποίας θα διαμορφωθεί αυτόματα το ποσοστό επιδότησης του οχήματος)
- Απόσυρση (προαιρετική)
- Φορτιστής (προαιρετικός)
- Μπαταρία (προαιρετική)
- Επιδότηση λόγω ηλικίας (έως 29 ετών)
- Συνολικό ποσό επιδότησης (βάσει των ανωτέρω επιλογών)
- Τρόπος πληρωμής οχήματος (π.χ. Δάνειο)
- Αποθήκευση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων του οχήματος μέσω του ομώνυμου κουμπιού.

Επίσης, για να συνεχίσουν στο επόμενο βήμα, θα πρέπει να επιλέξουν το κουτάκι που λέει «Συμφωνώ με τους όρους χρήσης».

Όταν η αίτησή θα είναι σε φάση Υποβολής δικαιολογητικών Ολοκλήρωσης θα κληθoύν να συμπληρώσουν στα Στοιχεία Οχημάτων τα εξής: Την τράπεζα, το ΙΒΑΝ και τον δικαιούχο, όπου θα γίνει η κατάθεση της επιδότησης.

πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, εμφανίζεται και η επιλογή Εκχώρηση σε Προμηθευτή, όπου την επιλέγουν όσοι επιθυμούν η επιδότηση να κατατεθεί απευθείας στον προμηθευτή και όχι σε κάποιον λογαριασμό του ενδιαφερόμενου.

Σε μετέπειτα στάδια της αίτησης, όπου οι αξιολογητές έχουν ήδη προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τι αλλαγές έχουν κάνει στις καταχωρήσεις των οχημάτων τους, από την επιλογή Ιστορικό Αλλαγών.

Βήμα 2ο

Στην δεύτερη καρτέλα της αίτησης, θα πρέπει να καταχωρήσουν τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν ανάλογα με όσα στοιχεία έχουν εισάγει μέχρι τώρα. Εφόσον η αίτηση βρίσκεται σε καθεστώς Τροποποίησης, τότε θα εμφανιστεί μία επιπλέον καρτέλα, η Εισαγωγή Δικαιολογητικών Τροποποίησης.

Πατώντας το Επιλογή Εγγράφου μπορούν να επισυνάψουν ένα έγγραφο που έχουν αποθηκευμένο στον υπολογιστή τους. Στη συνέχεια επιλέγουν το Καταχώρηση για να αποθηκευτεί το έγγραφο που ανέβασαν (upload).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πώς παίρνω επιδότηση κινούμαι ηλεκτρικά

Αν σε κάποιο δικαιολογητικό χρειαστεί να ανεβάσουν πάνω από ένα αρχείο, τότε στο κάτω μέρος της σελίδας θα πατήσουν το κουμπί Προσθήκη Δικαιολογητικών. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα πρέπει να επιλέξουν από τη διαθέσιμη λίστα με τα δικαιολογητικά, σε ποια ενότητα ανήκει το αρχείο που επιθυμούν να ανεβάσουν.

Βήμα 3ο

Στην τελευταία καρτέλα της αίτησης, εμφανίζονται συγκεντρωτικά όλα τα στοιχεία που έχουν συμπληρώσει οι ενδιαφερόμενοι για την αίτησή τους. Από εκεί και πέρα έχουν 3 επιλογές:

α) Πατώντας το Εκτύπωση μπορούν να εκτυπώσουν τα στοιχεία της αίτησης.
β) Πατώντας το Αρχική Σελίδα, η αίτηση αποθηκεύεται προσωρινά και επιστρέφουν στην Αρχική Σελίδα της Εφαρμογής.
γ) Πατώντας το Υποβολή για αξιολόγηση, γίνεται η οριστική υποβολή της αίτησής και μόνο τότε μπορεί να τη δει αξιολογητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβολή των στοιχείων, μόνο σε περίπτωση που, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της αίτησης, ζητήσει ο αξιολογητής κάποια προσθήκη ή μεταβολή σε επίπεδο αρχείων.

Αν στην αίτηση υπάρχει κάποιο λάθος, τότε δεν είναι δυνατή η οριστικοποίησή της. O ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί με σχετικό μήνυμα και θα μπορεί να υποβληθεί αφού γίνει η διόρθωση των λαθών.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζομαι για υποβολή της αίτησης

Τα δικαιολογητικά για φυσικά πρόσωπα

- Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης εν ισχύ ή άλλο ισοδύναμο πιστοποιητικό,
- Επίσημη προσφορά η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα που θα επιλεγεί,
- Έντυπο Ε1 τελευταίας φορολογικής χρήσης
- Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας: Υπεύθυνη Δήλωση, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία δηλώνουν την συναίνεσή τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτησή τους στον συγκύριο
- Σε περίπτωση αίτησης από ΑμεΑ: Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ατόμων ως ΑμεΑ ή ισοδύναμη γνωμάτευση,
- Σε περίπτωση οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Δικαιολογητικά σε περίπτωση απόσυρσης

Αν η απόσυρση αφορά όχημα εν κινήσει
i. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος προγενέστερη της 01.01.2015, και
ii. απόδειξη καταβολής τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους,
Αν η απόσυρση αφορά όχημα σε ακινησία
i. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος (όλες τις σελίδες)
ii. Βεβαίωση της Δ.Ο.Υ. για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος, που αναλογούν στο όχημα έως την ημερομηνία που τέθηκε το όχημα σε ακινησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιολογητικά σε περίπτωση αίτησης επιδότησης για σημείο επαναφόρτισης

i. Επίσημη προσφορά για το σημείο επαναφόρτισης Η/Ο και τον τύπο που επιλέγεται σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη της Δράσης,
ii. Έντυπο Ε9 ή μισθωτήριο συμβόλαιο από το www.gsis.gr, από τα οποία θα προκύπτει ότι ο ωφελούμενος έχει δικαίωμα εγκατάστασης και είναι ιδιοκτήτης/μισθωτής της θέσης στάθμευσης (εφόσον έχει επιλεγεί η επιδότηση «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης).

Σε περίπτωση μονοκατοικίας ή σε περίπτωση που η θέση στάθμευσης δεν αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία αλλά παρακολούθημα και δηλώνεται στο Ε9 ως βοηθητικός χώρος, απαιτείται επιπροσθέτως Υπεύθυνη Δήλωση του ωφελούμενου ότι ο βοηθητικός χώρος που δηλώνεται στο Ε9 ή στο μισθωτήριο συμβόλαιο αποτελεί θέση στάθμευσης.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζομαι για την ολοκλήρωση και καταβολή της ενίσχυσης

i. Φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από φορείς κεντρικής διοίκησης, μόνο για τελικώς εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη που υπερβαίνει τα 1.500€
ii. Ασφαλιστική ενημερότητα μόνο για τελικώς εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη που υπερβαίνει τα 1.500€
iii. Απόδειξη αγοράς οχήματος.
iv. Αποδεικτικό ταξινόμησης του οχήματος
v. Έγγραφο που να βεβαιώνει το ΙΒΑΝ του δικαιούχου ( πχ φωτογραφία του βιβλιαρίου, εκτύπωση από e-banking κ.λπ.).
vi. Σύμβαση μίσθωσης (leasing) εφόσον πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση οχήματος.
vii. Αποδεικτικό καταβολής του τιμήματος αγοράς

Για να δείτε όλα τα δικαιολογητικά αναλυτικότερα, πατήστε εδώ.

Το πρόγραμμα έχει αναδρομική ισχύ από τηγν 1η Δεκεμβρίου του 2021, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να είναι έως και τις 31/12/2023

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ