Τα νέα SUV της Volvo που περιμένουμε το 2023

Volvo EX90 1

Μετά το μεγάλο ΕΧ90, η Volvo μας επιφυλάσσει μέσα στη νέα χρονιά που ξεκίνησε και το συμπαγέστερο σε μέγεθος ΕΧ30 - που θα τοποθετηθεί κάτω από το ηλεκτρικό XC40.

Για τη σουηδική εταιρεία το 2023 θα είναι ένα πολύ σημαντικό έτος στο δρόμο της προς την πλήρη στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Από τη μία πλευρά, το επερχόμενο στην ευρωπαϊκή αγορά EX90 είναι η αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή του XC90, στην κατηγορία των μεγάλων πολυτελών SUV που προσφέρει στους κατασκευαστές μεγάλο περιθώριο κέρδους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην άλλη άκρη του φάσματος, το ΕΧ30 θα αποτελέσει το νέο της αυτοκίνητο για την είσοδο στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης της Volvo, διευρύνοντας τη βάση των υποψήφιων αγοραστών της με ένα αρκετά πολυτελές αλλά περισσότερο προσιτό, και χρηστικότερο στην αστική καθημερινότητα, ηλεκτρικό SUV.

Το μικρότερο και μεγαλύτερο SUV της ηλεκτρικής γκάμας της Volvo, θα προλειάνουν κατά το 2023 το έδαφος για την έλευση, ένα χρόνο αργότερα, της ηλεκτρικής παραλλαγής του XC60 - του εμπορικότερου αυτοκινήτου στη γκάμα της σουηδικής εταιρείας. Μαζί με το ΕΧ60, όπως πιθανώς θα ονομάζεται, φημολογείται ότι θα παρουσιαστεί και σε Coupe-SUV έκδοση C60.

Volvo EX30
Στο πλαίσιο του στόχου της Volvo να παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το χρόνο, το νέο ΕΧ30 θα αποκαλυφθεί και θα ξεκινήσει να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα τη χρονιά που διανύουμε. Με μήκος 4,2 μέτρων, θα πάρει το ρόλο του XC40 Recharge -και της coupe-SUV εκδοχής C40 Recharge- ως το entry μοντέλο στην ηλεκτροκίνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την έλευση της νέας BMW iX1, με το νέο Audi Q4 e-tron και με την ανανεωμένη Mercedes EQA σχεδόν έτοιμη, ήταν σημαντικό για τη Volvo να απαντήσει σύντομα στην κατηγορία με ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο εξ αρχής και εν λευκώ ως ηλεκτρικό.

Το ΕΧ30 θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Geely -μητρικής εταιρείας της Volvo- που χρησιμοποιείται και στο νέο Smart #1. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα ηλεκτρικά συστήματα του σουηδικού SUV, αν και θυμίζουμε ότι το Smart έχει μπαταρία μεγέθους 66 kWh και αυτονομίας 440 χιλιομέτρων.

Volvo EX90
Το ΕΧ90 είναι το καλύτερο και πλέον προηγμένο SUV που έχει κατασκευάσει ποτέ η Volvo. Ο ηλεκτρικός διάδοχος του XC90, που κλείνει σταδιακά τον κύκλο του μετά την παρουσίασή του το 2015 - αν και με ορισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις της σουηδικής εταιρείας θα εξακολουθεί να πωλείται για λίγο καιρό ακόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΕΧ90 αποκαλύφθηκε το 2022 και άνοιξαν οι προπαραγγελίες του, αλλά από φέτος θα αρχίσει να διατίθεται και να κυλά τους τροχούς του στους ευρωπαϊκούς δρόμους (όπως και στην αμερικανική και κινεζική αγορά). Με αυτό, η Volvo αποκάλυψε τη νέα της «σχεδιαστική γλώσσα» των ηλεκτρικών της SUV του εγγύς μέλλοντος, εξελίσσοντας το σχεδιασμού των εμπρός φωτιστικών σωμάτων και τη γρίλια.

Μαζί με το νέο σχέδιο, με το ΕΧ90 κάνει το ντεμπούτο της και η νέα αρχιτκτονική SPA2, σχεδιασμένη αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η νέα «ναυαρχίδα» της Volvo έχει μήκος 5,04 μέτρων και μεταξόνιο 2,98 μ., προσφέροντας τεράστιους χώρους για 7 επιβάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μπαταρία μεγέθους 111 kWh στο δάπεδό του, χαρίζει αυτονομία 580 χιλιομέτρων ανάμεσα σε δύο φορτίσεις. Προς το παρόν θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, μία απόδοσης 408 ίππων και στην Performance των 517 hp. Παράλληλα, εισάγει στα Volvo παραγωγής τη νέα γενιά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας της σουηδικής εταιρείας -έναν συνδυασμό αναρίθμητων καμερών, αισθητήρων, ραντάρ και laser τεχνολογία LiDAR- στο πλαίσιο του οράματός της για μηδενικούς θανάτους με τα αυτοκίνητά της τα προσεχή χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ