Suzuki Vitara Hybrid: Εμβληματικό και υβριδικό

Suzuki Vitara Hybrid 2023 1

Το δημοφιλές SUV της Suzuki περνά στη νέα εποχή με αποδοτικά υβριδικά συστήματα κίνησης που αναδεικνύουν τον σύγχρονο χαρακτήρα του και δεν αλλοιώνουν τον περιπετειώδη χαρακτήρα του.

Το Vitara δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το μοντέλο σύμβολο της Suzuki έχει αφήσει ανεξίτηλα την δική του σφραγίδα στην πιο απαιτητική και πολυπληθή κατηγορία της αγοράς αυτή των SUV, καθώς αποτελεί έναν από τους προπάτορές της.

Suzuki Vitara Hybrid 2023 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα όμως είναι από την στιβαρή σχεδίαση και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα που διαθέτει, το Suzuki Vitara είναι παράλληλα ένα από τα ελάχιστα μοντέλα της κατηγορίας του που είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη διάθεση του οδηγού για περιπέτεια.

Suzuki Vitara: Το υβριδικό SUV για περιπέτεια

Η γκάμα κινητήρων του ιαπωνικού SUV υποστηρίζει έμπρακτα τον πολυσχιδή του χαρακτήρα, με τις δύο υβριδικές εκδόσεις στις οποίες προσφέρεται το Vitara να προσφέρουν διευρυμένες εκτός δρόμου δυνατότητες και δυνατότητα επιλογής του προηγούμενου συστήματος τετρακίνησης AllGrip. Σε συνδυασμό και με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, το Vitara είναι πραγματικά ασταμάτητο.

Suzuki Vitara Hybrid 2023 3

Και οι δύο διαθέσιμες εκδόσεις κινητήρα είναι υβριδικές, μία Mild και μία Strong Hybrid, με κίνηση στους εμπρός ή του τέσσερις τροχούς (AllGrip), με την Strong Hybrid έκδοση να συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιδόσεις που χαρίζουν τα δύο υβριδικά συστήματα κίνησης στο Vitara των 4,18 μέτρων είναι πολύ ανταγωνιστικές, ενώ διαπρέπουν και σε όλους τους οικονομοτεχνικούς τομείς. Το ήπια υβριδικό συνδυάζεται με τον 1.4 BoosterJet και τροφοδοτεί μια ηλεκτρογεννήτρια με 14 ίππων και 53 Nm.

suzuki-vitara-yvridiko-aytokinito

Ο βελτιωμένος βενζινοκινητήρας τούρμπο των 1,4 λίτρων με τον άμεσο ψεκασμό και αποδίδει 129 ίππους και 235 Nm. Διαθέτει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων VVT (ηλεκτρική ενεργοποίηση στην εισαγωγής και υδραυλικά στην εξαγωγή) και αυξημένη πίεση στο σύστημα ψεκασμού, ενώ συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

H Strong Hybrid έκδοση του Vitara δεν έχει σχεδιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις ήπια υβριδικές εκδόσεις των 129 ίππων και η μόνη διαφορά εντοπίζεται στο μαύρο περίγραμμα του λογότυπου Hybrid στην πίσω πόρτα.

Suzuki Vitara Hybrid 2023 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φουλ υβριδικό Vitara είναι από τα ελάχιστα μοντέλα της κατηγορίας του που μπορεί να συνδυάσει την υβριδική τεχνολογία με σύστημα κίνησης στους εμπρός ή τους τέσσερις τροχούς, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο αναλλοίωτες τις εκτός δρόμου ικανότητες που ακολουθούν το εμβληματικό μοντέλο της Suzuki.

Κάτω από το καπό του Strong Hybrid Vitara βρίσκεται ο αναβαθμισμένος ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας DualJet των 1,5 λίτρων, που αποδίδει 102 ίππους και 138 Nm. Συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 33 ίππους και 60 Nm και συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων με paddles στο τιμόνι.

suzuki-vitara-yvridiko-suv

Η συνδυαστική ισχύς της έκδοσης Strong Hybrid φτάνει τους 116 ίππους και η μπαταρία των 0,84 kWh μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες, να κινήσει ηλεκτρικά Vitara για 4,5 χλμ. με ταχύτητα έως 60 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, και τα δύο υβριδικά συστήματα κίνησης της γκάμας προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου που φτάνει τα 5,2 λτ./100 χλμ. και μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στον Δακτύλιο των μεγάλων πόλεων, ενώ οι δικίνητες εκδόσεις τους δεν επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους με ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Suzuki Vitara με τετρακίνηση ALLGRIP

Το σύστημα τετρακίνησης AllGrip Select που μπορεί να εφοδιάσει και τις δύο υβριδικές εκδόσεις, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τετρακίνηση που δίνει στον οδηγό την δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας της (Auto, Sport, Snow και Lock). Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η τετρακίνηση του Vitara είναι πάντα διαθέσιμη ακόμη και αν η υβριδική μπαταρία είναι εντελώς άδεια, μιας και πρόκειται για μηχανική τετρακίνηση και όχι μέσω ηλεκτρομοτέρ στον πίσω άξονα.

suzuki-vitara-allgrip

Από πλευράς εξοπλισμού ασφάλειας, όλες οι εκδόσεις εφοδιάζονται με την «ομπρέλα» συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού Suzuki Safety Support, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων Dual Sensor Brake Support, σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και εκτροπής αυτοκινήτου και λειτουργία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επίπεδα εξοπλισμού είναι τέσσερα, GL, GL+, GLX και GLX που εξασφαλίζουν ελευθερία επιλογής ανάλογα με τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή, ενώ η τιμή εκκίνησης των 19.580 ευρώ κρίνεται για το ποιόν του ως ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Τέλος, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μοντέλα της Suzuki, έτσι και το Vitara καλύπτεται από εγγύηση 5 ετών για τα μηχανικά του μέρη, με την μπαταρία των υβριδικών συστημάτων κίνησης να έχει 8ετή εγγύηση.

Suzuki Vitara Hybrid 6

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ