Το Volkswagen Passat αλλάζει -Όλες οι πληροφορίες για την επόμενη γενιά του

Έρχεται το νέο Volkswagen Passat 2023 - Τι γνωρίζουμε

Η Volkswagen έβαλε τέλος μετά από δεκαετίες στο εμβληματικό οικογενειακό της sedan, καθώς η νέα του γενιά θα βγει αποκλειστικά με αμάξωμα wagon, εξελιγμένη από τη Skoda.

Η εταιρεία του Wolfsburg έλαβε την απόφαση να ρίξει την αυλαία της μακράς διαδρομής του Passat sedan, όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VW Thomas Schaefer στην Automotive News Europe - προφανώς λόγω της μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για την κατηγορία στην Ευρώπη, και της στροφής προς τα SUV της μεσαίας κατηγορίας.

Ανεπίσημα ψηφιακά σχέδια της ενδεχόμενης εμφάνισης του νέου VW Passat Variant
Ανεπίσημα ψηφιακά σχέδια της ενδεχόμενης εμφάνισης του νέου VW Passat Variant
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι το Passat ήταν το πιο εμπορικό αυτοκίνητο της κατηγορίας του στην Ευρώπη το 2022. Θυμίζουμε ότι το γερμανικό sedan έπαψε πλέον να πωλείται και στην αμερικανική αγορά, από το 2021, παρότι ήταν αρκετά δημοφιλές και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Το όνομα Passat θα παραμείνει, ωστόσο, στην αγορά - αλλά μόνο σε wagon αμάξωμα. Η νέα αυτή γενιά του γερμανικού οικογενειακού θα κάνει το ντεμπούτο της μέσα στο καλοκαίρι, και οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο (2023).

Μια σημαντική διαφορά είναι ότι πλέον το Passat SW θα μοιράζεται όλα τα μηχανικά του μέρη με τη νέα Skoda Superb, που σημαίνει ότι θα έχει -και το πρώτο- την υπογραφή της Skoda, αλλά διαφορετικό έμβλημα και σχεδίαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Passat SW και Superb θα βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα, MQB, με αναβαθμισμένους κινητήρες για να καλύπτουν τις προδιαγραφές ρύπων Euro7, καθώς και κοινά υβριδικά συστήματα - συμπεριλαμβανομένου και ενός plug-in hybrid.

Η τρέχουσα γενιά του Volkswagen Passat Variant
Η τρέχουσα γενιά του Volkswagen Passat Variant

Και τα δύο αυτοκίνητα θα παράγονται στο εργοστάσιο της τσεχικής εταιρείας στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, αλλά το νέο Superb θα διατηρήσει και τη Liftback έκδοσή του -δίπλα στη station wagon- όταν λανσαριστεί στην ευρωπαϊκή αγορά, επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο του 2023.

Θυμίζουμε ότι το παλιρροϊκό κύμα των SUV έχει ήδη επιφέρει τον «ξαφνικό θάνατο» πολύ δημοφιλών sedan της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως το Ford Mondeo και το Opel Insignia. Παρόλα αυτά, η Peugeot διατηρεί δυναμικά την εμπορική πορεία του 508, το οποίο μόλις πρόσφατα ανανέωσε εκτεταμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, στα ηλεκτρικά η Volkswagen δεν πρόκειται να αποκαμρυνθεί από τα sedan αμαξώματα, σε αυτή την κατηγορία των μεσαίου μεγέθους οικογενειακών. Σύντομα θα παρουσιάσει το νέο ID.7, στο οποίο σε δεύτερο χρόνο θα προσθέσει και τη station wagon έκδοση βασισμένη στο (εικονιζόμενο πάνω) πρωτότυπο Space Vizzion.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ