Στερεύει το νερό στο εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία

Tesla Gigafactory Berlin

Η Tesla σκέφτεται να κάνει επιπλέον γεωτρήσεις στην περιοχή του Βερολίνου, όπου βρίσκεται το νέο της Gigafactory, για να καταφέρει να το επεκτείνει - συναντώντας και πάλι σφοδρές αντιδράσεις απο περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντιμετώπισε αναρίθμητες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Gigafactory, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο στη χρήση των υδάτινων πόρων της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά, όμως, η Tesla απευθύνεται άμεσα στις δημοτικές αρχές της περιοχής, για να εξασφαλίσει άδεια γεωτρήσεων. Είναι κρίσιμο για εκείνη να το πετύχει, καθώς σκοπεύει να διπλασιάσει την παραγωγή των Model 3 και Model Y στο συγκεκριμένο εργοστάσιο - ανεβάζοντάς την στο ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως.

Η πρόταση της αμερικανικής εταιρείας φαντάζει αρκετά ελκυστική για τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Tesla πρότεινε να χρηματοδοτήσει την έρευνα νέων υπόγειων υδάτινων πόρων στην περιοχή. Αυτό θα ανανεώσει τις απαρχαιωμένες βάσεις δεδομένων που διαθέτουν οι αρχές χωρίς να τους κοστίσει τίποτα, και έτσι το βλέπουν με καλό μάτι.

Ο Δήμαρχος της κοντινής πόλης Grunheide είπε ότι το δημοτικό του συμβούλιο «δεν έχει τίποτα ενάντια σε αυτό το πλάνο», αλλά παραδέχθηκε ότι δεν συνηθίζεται να γίνονται οι έρευνες υδάτων από μια ιδιωτική εταιρεία. Καθώς και ότι ακόμα κι αν η Tesla εντοπίσει υπόγεια ύδατα, θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσει αίτηση για να της επιτραπεί να τα χρησιμοποιήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας εγείρουν ένα σοβαρό ζήτημα: υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της Tesla δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, με το οποίο θα μπορούσαν στο μέλλον όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν στο μέλλον πρόσβαση σε δεδομένα ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος, όπως τα αποθέματα υδάτων.

Επιπλέον, εκφράζουν την ανησυχία ότι η Tesla μπορεί να ζητήσει να έχει την προτεραιότητα στη χρήση του νερού που θα εντοπίσει. Μια από τις οργανώσεις της περιοχής ονομάζεται Gruene Liga και ο επικεφαλής της, Michael Ganschow, λέει: «Ξέρουμε αυτή την εταιρεία καλά. Κάνει ό,τι θέλει, και θα κάνει το ίδιο και με το νερό που θα βρει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα κι αν δοθεί άδεια στην Tesla να κάνει έρευνες για τα υπόγεια ύδατα, θα χρειαστούν μήνες ώσπου να πάρει -αν πάρει- την άδεια να τα αντλεί, και έπειτα για να κατασκευάσει όλους τους αγωγούς μεταφοράς του νερού στο Gigafactory. Από την άλλη, όμως, η Tesla ξεκίνησε την κατασκευή του εργοστασίου στο Βερολίνο πριν καν λάβει τις τελικές άδειες απο τις γερμανικές αρχές. Συνεπώς, οι φόβοι του Ganschow δεν φαντάζουν και τόσο αβάσιμοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ