Στα σκαριά το τελευταίο Audi Q5 με κινητήρες βενζίνης και diesel

Audi Q5

Η μεταβατική εποχή προς τον ηλεκτρισμό κυλά γοργά και στο Ingolstadt, όμως η Audi επιφυλάσσει ορισμένα τελευταία αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ένα από αυτά είναι και το νέο Q5.

Η στρατηγική της Audi για τη μετάβαση στον ηλεκτρισμό περιλαμβάνει ακόμα και τις αλλαγές των ονομάτων των αυτοκινήτων της. Πλέον τα ηλεκτρικά της θα έχουν ζυγούς αριθμούς στις ονομασίες τους, και όσα διαθέτουν ακόμη κινητήρες βενζίνης ή diesel θα έχουν μονούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Q5 ανήκει στα δεύτερα, όπως και το επερχόμενο νέο Α5 που θα είναι στην ουσία η νέα γενιά του Α4. Αντίστοιχα, προκειμένου να ακολουθήσει τη νέα τακτική ονομασίας των μοντέλων, το Α6 θα μετονομαστεί σε Α7 για να συνεχίσει την πορεία του με θερμικούς κινητήρες, όπως και το Q7 που θα δεχθεί σύντομα ένα εκτενές facelift.

Περνώντας στα ηλεκτρικά, το 2024 θα λανσαριστεί το νέο Q6 e-tron που είναι σημαντικό για την Audi λόγω της εμπορικότητας της κατηγορίας στην Ευρώπη (και σε άλλες αγορές), καθώς παράλληλα το Ingolstadt ετοιμάζει και τα A6 e-tron και A6 Avant e-tron.

Το Q6 e-tron είναι στην ουσία η ηλεκτρική εκδοχή του Q5. Η τρέχουσα γενιά του Q5 κλείνει φέτος 7 χρόνια στην αγορά, συνεπώς πλησιάζει η ώρα για την αντικατάστασή του με το τελευταίο Q5 που θα διαθέτει κάτω από το καπό του κινητήρα εσωτερικής καύσης (τουλάχιστον στην Ευρώπη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Q5 θα είναι, φυσικά, και ένα από τα τελευταία θερμικά Audi στην ήπειρό μας, καθώς από το 2026 η γερμανική εταιρεία δεν θα παρουσιάζει πλέον αυτοκίνητα βενζίνης ή diesel, παρά μόνο ηλεκτρικά. Σε άλλες αγορές του πλανήτη θα αργήσει να συμβεί το ίδιο.

Audi SQ5
Audi SQ5

Το νέο Audi Q5 ενδεχομένως θα βασιστεί στην πλατφόρμα MLB της τρέχουσας γενιάς και αναμένεται οι κινητήρες του να συνδυάζονται με ήπια υβριδικά συστήματα κίνησης (MHEV) καθώς και με plug-in υβριδικά (PHEV). Στην κορυφή, από πλευράς επιδόσεων, θα βρεθεί και πάλι η έκδοση SQ5 που θα συνεχιστεί και στη νέα γενιά του γερμανικού SUV.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ