Η NASA αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού με μπαταρίες που θα φορτίζουν σε 15 λεπτά

NASA

Η Nissan ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ για την εξέλιξη ενός νέου τύπου μπαταρίας που φορτίζει πλήρως σε 15 λεπτά και έχει το μισό μέγεθος και βάρος από τις σημερινές.

Πρόκειται για μπαταρία στέρεου τύπου, που εξελίσσεται με στόχο να δοκιμαστεί πιλοτικά για πρώτη φορά το 2024 και να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου το 2028. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας της Yokohama, η μπαταρία αυτή θα έχει τόσο σταθερή απόδοση που θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για βηματοδότες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση της χρήσης της σε αυτοκίνητα, η νέα αυτή μπαταρία θα έχει το μισό μέγεθος και βάρος από τις σημερινές μπαταρίες ιόντων-λιθίου, και θα δίνει τη δυνατότητα πλήρους φόρτισής της σε μόλις 15 λεπτά. Οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού, από τα κινητά τηλέφωνα και τα laptops, μέχρι τα ηλεκτρικά sscooters και τα αυτοκίνητα. Συνεπώς, η μπαταρία στέρεου τύπου μπορεί να ανοίξει ένα ολοκαίνουριο ενεργειακό κεφάλαιο.

Η συνεργασία με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία πρόέκυψε διότι «και η NASA και η Nissan χρειάζονται τον ίδιο τύπο μπαταρίας», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Nissan, Kazuhiro Doi. Στη συνεργασία αυτή υπάρχει και ένας τρίτος πόλος, το Πανεπιστήμιο του San Diego, που συμβάλλει στην έρευνα μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων εναλλακτικών πρώτων υλών των μπαταριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι να αποφευχθεί η χρήση σπάνιων και δαπανηρών μετάλλων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μπαταριών ιόντων-λιθίου. Πέραν των πρώτων υλών, η Nissan θα εμφυσήσει και την εμπειρία της στην κατασκευή μπαταριών αυτοκινήτων που έχει ήδη αποκτήσει, ξεκινώντας από το Leaf - δεδομένου ότι το Leaf έχει πουλήσει από το 2010 πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα, χωρίς κανένα πρόβλημα ασφάλειας ή αξιοπιστίας της μπαταρίας.

Η συνεργασία NASA-Nissan προστίθεται στον παγκόσμιο «πυρετό» εξέλιξης των μπαταριών στέρεου τύπου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του εγγύς μέλλοντος. Σε αυτές επενδύουν ήδη η Toyota Motor Corp., ο όμιλος Volkswagen, καθώς και σε συνεργασία η Ford Motor Co. με τη General Motors. Η τελευταία πρόσφατα ανέπτυξε δεσμούς και με τη Honda, για την από κοινού εξέλιξη των νέων γενεών των ηλεκτρικών τους αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, η νέα μπαταρία στέρεου τύπου που εξελίσσει η Nissan σε συνεργασία με τη NASA «θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», όπως δήλωσε ένας άλλος από τους αντιπροέδρους της Nissan, ο Kunio Nakaguro.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ