Οι επαναστατικές μπαταρίες της StoreDot φορτίζουν σε 10 λεπτά

StoreDot Battery 4680

Η ισραηλινή εταιρεία ενέργειας StoreDot ανακοίνωσε την κατασκευή κυλινδρικών μπαταριών 4680, αντίστοιχων της Tesla, που παρέχουν τη δυνατότητα ταχυφόρτισης σε μόλις δέκα λεπτά και μειώνουν το κόστος μέχρι και 50 τοις εκατό.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες κυλινδρικές μπαταρίες που έχουν κατακευαστεί ποτέ, και η ονομασία τους αφορά στη διάστασή τους: έχουν διάμετρο 46 χιλιοστών και μήκος 80 χιλ. Η Tesla είχε ανακοινώσει την κατασκευή τους στο πλαίσιο της περσινής της Battery Day, διευκρινίζοντας ότι κατάφερε να επιλύσει τα προβλήματα διαχείρισης των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η StoreDot πρόλαβε γίγαντες της ενέργειας όπως οι LG Energy Solutions, CATL και Samsung SDI στην κατασκευή των κυλινδρικών μπαταριών 4680, στο πλαίσιο του μεγάλου ενεργειακού ανταγωνισμού για την προμήθεια κυψελών μπαταριών τόσο στην Tesla όσο και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ειδικά η Tesla, παρότι είναι η πρώτη εταιρεία που θα κατασκευάζει τις μπαταρίες 4680 εντός των τειχών της, θα χρειαστεί και την προμήθεια αντίστοιχων μπαταριών από εξωτερικούς προμηθευτές για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής της.

Οι μπαταρίες αυτές είναι καίριας σημασίας για την Tesla, διότι με τη μείωση του κόστους τους κατά 50% θα επιτρέψουν στην εταιρεία να κάνει πιο προσιτή την ηλεκτροκίνηση, και να διαθέσει το φημολογούμενο νέο Model 2 στην τιμή των μόλις 21 χιλιάδων Ευρώ.

Όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε επίσημα -από τη StoreDot- η δυνατότητα φόρτισης αυτών των μπαταριών σε μόλις 10 λεπτά, χάρη στην τεχνολογία extreme fast charging (XFC) που χρησιμοποιεί ως κύριο υλικό τη σιλικόνη. Η ίδια εταιρεία είχε κατασκευάσει, στο πρόσφατο παρελθόν, ένα ηλεκτρικό πατίνι που φορτίζει πλήρως με μόλις 5 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη των μπαταριών 4680 από τη StoreDot, που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, διήρκησε τρία χρόνια και έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Warwick της Βρετανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας, Δρ. Doron Myersdorf, είπε ότι οι μπαταρίες με δυνατότητα φόστισης 10 λεπτών ήταν ο κεντρικός στόχος της startup εταιρείας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η StoreDot μπορεί να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των μπαταριών 4860 από το 2024.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ