Η Nissan εξελίσσει τις δικές της μπαταρίες στέρεου τύπου (Video)

Nissan EV platform

Με στόχο να τις τοποθετήσει για πρώτη φορά στα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα το 2028, η Nissan έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα της πρωτότυπα των μπαταριών ASSB, καθώς και το εργοστάσιο για την παραγωγή τους.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που επενδύουν στις νέες μπαταρίες στέρεου τύπου πληθαίνουν διαρκώς, καθώς οι ASSB (all-solid-state batteries) προσφέρουν όχι μόνο περισσότερη αυτονομία, αλλά και ταχύτερη φόρτιση σε σχέση με τις τρέχουσες μπαταρίες ιόντων-λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία της Yokohama στοχεύει στη χρήση των μπαταριών στέρεου τύπου σε ορίζοντα έξι ετών, έχει να κάνει με τη δυσκολία της μαζικής παραγωγής των μπαταριών αυτών με προσιτό κόστος. Η εξέλιξή τους είναι μάλλον το λιγότερο δύσκολο έργο.

Οι πρωτότυπες ASSB που παρουσίασε τώρα, κατά συνέπεια, είναι σε μεγάλο βαθμό χειροποίητες. Η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται -στο παρακάτω video- να χρησιμοποιεί ένα μαύρο υλικό που μοιάζει με γραφένιο για την πρώτη στρώση των μπαταριών, το οποίο σκεπάζει με μεταλλικά φύλλα. Η μπαταρια, αν εξαιρέσουμε ότι έχει στέρεο υλικό στο κέντρο της, μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με μια κλασσική μπαταρία ιόντων-λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν της Nissan, θυμίζουμε, έντονη δραστηριότητα στην εξέλιξη και παραγωγή των ASSB παρουσιάζει και ο όμιλος Volkswagen, μέσω της QuantumScape. Η τελευταία έχει ολοκληρώσει την εξέλιξη της μπαταρίας στέρεου τύπου πολλαπλών στρώσεων, και προσγραμματίζει τη διάθεσή τους στα πρώτα αυτοκίνητα του ομίλου VW πολύ νωρίτερα, προς το μέσον του 2024.

Αυτή η τετραετία που θα μεσολαβήσει ενέχει τον κίνδυνο για τη Nissan να γίνουν οι δικές της μπαταρίες στέρεου τύπου ξεπερασμένες πριν καν βγουν στην αγορά, το 2028. Από την άλλη, αν αυτές οι μπαταρίες συνεχίσουν για πολλά χρόνια στα αυτοκίνητα τη δεκαετία το '30, ενδεχομένως αυτό να μην είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ