Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι οδηγοί στην Εθνική Οδό -Πώς στοιχίζει ακριβά;

έξοδος οχημάτων στην εθνική οδό

Αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος μπορούν να αποτελέσουν οι οδηγοί που έχουν «τσακωθεί» με έναν μοχλό στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους.

Το καλοκαίρι έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, εκτοξεύοντας στα ύψη όχι μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την ανάγκη μας για απόδραση, με την πρώτη ευκαιρία, από την αστική ζούγκλα και εξόρμηση στους πλησιέστερους παραθαλάσσιους προορισμούς.

Η αδήριτη ανάγκη των κατοίκων των αστικών κέντρων για χαλάρωση σηματοδοτεί -κάθε σαββατοκύριακο- την κατάληψη των αυτοκινητοδρόμων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας από δεκάδες χιλιάδες οχήματα.

Για την ομαλή, ωστόσο, συνύπαρξη αυτού του τεράστιου όγκου οχημάτων, οι οδηγοί απαιτούν να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συνδράμοντας στην αποτροπή τέλεσης τροχαίων ατυχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
φλας αυτοκινήτου

Ο σεβασμός, ωστόσο, στους κανόνες του ΚΟΚ και η υιοθέτηση μιας αμυντικής οδήγησης αποτελούν… άγνωστες «αξίες» για μια μεγάλη μερίδα οδηγών, οι οποίοι πολλές φορές αποτελούν αιτία πρόκλησης δυσάρεστων οδικών συμβάντων.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί οδηγοί στην Εθνική Οδό, εξαιρουμένης της περιφρόνησης των ορίων ταχύτητας, είναι η… σθεναρή άρνησή τους να χρησιμοποιήσουν ένα μοχλό που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του τιμονιού.

Προσπέραση στην Εθνική Οδό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, δεκάδες οδηγοί εκτελούν προσπεράσεις δίχως να έχουν φροντίσει από πριν να γνωστοποιήσουν μέσω των φλας την πρόθεση τους στους υπόλοιπους χρήστες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επίκινδυνης πρακτικής, ο οδηγός που κινείται στην αριστέρη άκρη του αυτοκινητόδρομου, ξαφνικά βλέπει ένα όχημα να εισέρχεται στη λωρίδα του.

φλας αυτοκινήτου

Αν ο τελευταίος, προλάβει να επιβραδύνει έγκαιρα τo αυτοκίνητό του, τότε ίσως το ατύχημα αποφευχθεί, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν συμβαίνει πάντα, όπως μαρτυρά μια σειρά περιστατικών.

Η μη χρήση των φλας, φυσικά, αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το Άρθρο 21 ορίζει ότι «πριν από κάθε ελιγμό, ο οδηγός υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του αυτή, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τους δείκτες κατεύθυνσης (φλας)». Η μη χρήση των φλας επισύρει διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ