3 σημεία που αφήνεις πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο και μπορεί να τιμωρηθείς με πρόστιμο

Car objects

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει τα πάντα και ως γνωστόν δεν μας επιτρέπει να αφήνουμε «ελεύθερα» αντικείμενα στην καμπίνα επιβατών, για ευνόητους λόγους ασφάλειας.

Η σωστή κυκλοφορία στους δρόμους επιτυγχάνεται μόνο με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας από όλους τους οδηγούς. Άλλωστε, οι δρόμοι είναι δημόσιοι και σε αυτούς μπορούν να κινηθούν όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης. Αν όμως δεν τηρούν αυστηρά τη νομοθεσία, υπάρχει ενδεχόμενο να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Car interior storage 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κ.Ο.Κ. περιλαμβάνει άρθρα που αναφέρουν πώς πρέπει να αποθηκεύουμε αποσκευές στο πορτμπαγκάζ και μικροαντικείμενα σε συγκεκριμένους χώρους. Ως γνωστόν, η αποτροπή των αντικειμένων που βρίσκονται στην καμπίνα από το να γίνουν επικίνδυνα σε περίπτωση σύγκρουσης ή ενός απότομου φρεναρίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική. Και αυτό γιατί μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν τραυματισμό, ακόμα και θάνατο.

Πέρα όμως από το παραπάνω φαινόμενο του «ελέφαντα», η τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος σημείο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ορατότητα του οδηγού. Το πρώτο μέρος στο οποίο δεν επιτρέπεται να μεταφέρετε αντικείμενα, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι στο ταμπλό. Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να φύγουν από τη θέση τους και να εμποδίσουν τους ελιγμούς του οδηγού, μπορεί να μειώσουν και την ορατότητα.

Car interior storage 2

Ένα άλλο σημείο στο οποίο δεν επιτρέπεται να τοποθετούμε μικροαντικείμενα είναι στον κεντρικό εσωτερικό καθρέφτη, και για την ακρίβεια να κρεμάμε από αυτόν πράγματα. Η συγκεκριμένη κακιά συνήθεια είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στη χώρα μας, καθώς βλέπουμε να κρέμονται από τον εσωτερικό καθρέφτη αποσμητικά, χειρουργικές μάσκες και διάφορα διακοσμητικά. Όλα αυτά υποβαθμίζουν το πεδίο ορατότητας του οδηγού, ενώ σε περίπτωση αποκόλλησης μπορούν και να τον τρομάξουν προκαλώντας ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άλλο σημείο που δεν πρέπει να αφήνουμε μικροαντικείμενα για τους προαναφερθέντες λόγους είναι η εταζέρα. Ορισμένοι οδηγοί και επιβάτες έχουν την εντύπωση ότι ο χώρος αυτός είναι κάποιου είδους ράφι όπου μπορούν να αφήσουν διάφορα πράγματα. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τον κίνδυνο σε μία έκτακτη συνθήκη και τον περιορισμό της ορατότητας.

Car interior storage 4

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας, η φόρτωση αντικειμένων στο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού.

Το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται για εκείνους τους οδηγούς που θα παραβιάσουν τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 32 του ΚΟΚ είναι 80 ευρώ και μολονότι δεν είναι υψηλό, ο κίνδυνος από αντικείμενα τα οποία δεν βρίσκονται σωστά αποθηκευμένα είναι μεγάλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ