Επαναστατική μπαταρία υπόσχεται πλήρη φόρτιση σε 10 λεπτά

Battery EV Charging

Η εταιρεία Enovix, που βασίζεται στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι εξέλιξε μια καινοτομική μπαταρία ιόντων-λιθίου που έχει την ικανότητα πλήρωσης ως το 98% σε περίπου 10 λεπτά.

Η αμερικανική εταιρεία προστίθεται στη λίστα που όλο μεγαλώνει των εταιρειών που υπόσχονται πλήρη φόρτιση σε διάστημα 10-15 λεπτών. Μια από τις πρώτες ήταν η QuantumScape που συνεργάζεται με τη Volkswagen, ακολούθησαν οι αντίστοιχες μπαταρίες της StoreDot και έπειτα της Volvo, ενώ πρόσφατα μπήκε στο διεθνή αυτόν τεχνολογικό διαγκωνισμό και η NASA σε συνεργασία με τη Nissan.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω στην Enovix, όπως αποκαλύπτει και η ονομασία της μπαταρίας, 3D Silicon, η σύσταση των κυψελών της περιλαμβάνει 100% ενεργά ανόδια σιλικόνης, ενώ το 3D παραπέμπει στην τρισδιάστατη αρχιτεκτονική της.

Η αμερικανική εταιρεία έχει εφαρμόσει την τεχνολογία ανοδίων σιλικόνης για χρόνια στις μπαταρίες για smartphones, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ραδιόφωνα, καθώς και σε smart watches. Πρόσφατα, μάλιστα, έκανε μια δημόσια επίδειξη της φόρτισης των κυψελών των 0.27 Ah σε ποσοστό 0-80% σε μόλις 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.

Δεδομένου ότι το τελευταίο 20% της φόρτισης των μπαταριών απαιτεί περισσότερο χρόνο, η Enovix έτσι υποστήριξε ότι η πλήρωσή τους με ενέργεια διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Κι επίσης, ότι ακόμα και μετά από 1.000 φορτίσεις, ορισμένες εκ των οποίων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η μπαταρία διατήρησε το 93% της ενεργειακής της δυναμικής της. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία υπολογίζει ότι η διάρκεια ζωής αυτής της μπαταρίας ξεπερνά τα 10 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Enovix εξέλιξε τη μπαταρία 3D Silicon στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος χρηματοδότησης από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Και φαίνεται ότι πέτυχε τους στόχους της, αντικαθιστώντας τα ανόδια γραφίτη -που συνήθως χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου- με ανόδια σιλικόνης.

Τα τελευταία έχουν τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης ενεργειακής αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, ενώ τα ανόδια γραφίτη μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 800 mAh/cm3, η σιλιόνη έχει υπερδιπλάσια ενεργειακή χωρητικότητα (1800mAh/cm3).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αυτό δεν έρχεται χωρίς επιπτώσεις: η τεχνολογία σιλικόνης λιθίου επιφυλάσσει τον μεγάλης κίνδυνο υπέρμετρης διόγκωσης της μπαταρίας. Η Enovix υποστηρίζει ότι έλυσε αυτό το πρόβλημα με την τοποθέτηση ενός μηχανισμού περιορισμού της διόγκωσης της μπαταρίας με ποσοστό μόλις 2% μετά από 500 κύκλους φόρτισης.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ