Στην παραγωγή οι μπαταρίες που φορτίζουν σε 15 λεπτά - Τι αλλάζει στην ηλεκτροκίνηση;

QuantumScape

Η εταιρεία QuantumScape κατάφερε να κάνει εμπορικά βιώσιμες τις πρώτες μπαταρίες λιθίου στέρεας κατάστασης, που φορτίζουν στο 80% σε 15 λεπτά και αναμένεται να περάσουν την ηλεκτρικόνηση σε μια νέα εποχή.

Οι μπαταρίες αυτές μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια στις ίδιες διαστάσεις και με το ίδιο βάρος σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου με υγρούς ηλεκτρολύτες. Όπως υποστηρίζει η QuantumScape, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης που εξέλιξε αυξάνουν την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου κατά 80% (!), και φορτίζουν από το 0 ως το 80% σε 15 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής η εμπορική προώθηση των μπαταριών λιθίου στερεάς κατάστασης έβρισκε πολλά εμπόδια: την αναξιοπιστία για μεγάλη διάρκεια ζωής, την ανάγκη για συχνή συντήρηση, ανησυχίες για τη θερμοκρασία και την ασφάλειά της.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τη συγκεκριμένη μπαταρία να είναι αξιόπιστη και να έχει μαζί υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, ταχεία φόρτιση, μεγάη διάρκεια ζωής, και ευρύ «παράθυρο» θερμοκρασιών για την ιδανική λειτουργία της.

Τώρα, η QuantumScape λέει ότι οι επιστήμονές της στο San Jose της Καλιφόρνιας υπερνίκησαν τα εμπόδια αυτά. Το πέτυχε σχεδιάζοντας διαφορετικά τις μπαταρίες, χρησιμοποιώντας ανόδους λιθίου-μετάλλου που δεν σχηματίζονται κατά την κατασκευή, αλλά γύρω από τον τρέχοντα συλλέκτη όταν φορτίζεται η μπαταρία.

Έτσι, σημειώνει εξαιρετικές τιμές ενεργειακής πυκνότητας, περίπου τέσσερις φορές περισσότερης σε σχέση με τις τρέχουσες μπαταρίες ενός Tesla Model 3. Συγκεκριμένα, στη σχέση πυκνότητας και βάρους πετυχαίνει 380-500 Wh/kg, σε σχέση με τα 260 Wh/kg των μπαταριών της Tesla.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μπαταρία της QuantumScape μένει πολύ κοντά σε αυτή την πυκνότητα για τουλάχιστον 800 φορτίσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 386.000 χιλιόμετρα, υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία.

Αν καταφέρει να κάνει βιώσιμη και απολύτως χρηστική τη μπαταρία λιθίου στερεάς κατάστασης, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι γίγαντες της ενέργειας, όπως η κινεζική CATL και η ιαπωνική Panasonic. Και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένα τεράστιο άλμα επίλυσης των προβλημάτων αυτονομίας και φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της QuantumScape είναι ο όμιλος Volkswagen, που επένδυσε σε αυτήν 100 εκατομμύρια δολάρια το 2018, και ακόμα $200 εκατ. τον Ιούνιο του 2020. Εξαρχής οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μαζί την δημιουργία του προγράμματος εξέλιξης των μπαταριών λιθίου στερεάς κατάστασης για τα αυτοκίνητα παραγωγής.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ