Στα άκρα ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό» -Τι αναζητούν οι «Γίγαντες» του πλανήτη

αποθέματα λιθίου

Κλιμακώνεται η μάχη μεταξύ Κίνας, Ευρώπης και ΗΠΑ για την εξασφάλιση του αλκαλικού μετάλλου που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση.

Στην κορύφωση του εισέρχεται σιγά-σιγά ο «πόλεμος» για το λίθιο, το οποίο έχει εξελιχθεί στο πιο περιζήτητο μέταλλο στον κόσμο για την ενεργειακή, πράσινη μετάβαση.

Δίχως το λίθιο η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει, δεδομένου ότι ο «λευκός χρυσός» (όπως είναι το παρατσούκλι του) αποτελεί το βασικότερο συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, το οποίο με τη σειρά τους συνιστούν το σημαντικότερο και πιο ακριβό εξάρτημα των σχετικής τεχνολογίας οχημάτων.

Το κυνήγι για το λίθιο έχει ξεκινήσει για τα καλά και η Κίνα φαίνεται να έχει σαφές προβάδισμα στην επεξεργασία του αλκαλικού μετάλλου, την ίδια ώρα που παράγει τα τρία τέταρτα των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Ευρώπη και ΗΠΑ εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από τη Λαϊκή Δημοκρατία, και ήδη έχουν αρχίσει να ενορχηστρώνουν τα σχέδια τους προκειμένου να αποκτήσουν αυτάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα δίνοντας τέλος στην παντοκρατορία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Πρόσφατα η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, μιας και ένωσε τις δυνάμεις της με τη Χιλή - την τρίτη χώρα σε αποθέματα λιθίου με 9,6 εκατ. τόνους και δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με 39.000 τόνους, μετά την Αυστραλία (61.000 τόνους) υπογράφοντας Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αναφορικά τις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών.

Σειρά πήραν οι ΗΠΑ, μιας και στο τέλος Ιουλίου το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (DOE) ανακοίνωσε μια χρηματοδοτική πρωτοβουλία ύψους 10,9 εκατ. δολαρίων για 10 έργα σε εννέα πολιτείες, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών για την εξαγωγή και επεξεργασιά λιθίου υψηλής ποιότητας για μπαταρίες από γεωθερμικές άλμες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την πρόσβαση της Αμερικής σε οικονομικά αποδοτικές, εγχώριες πηγές λιθίου, το οποίο απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της Κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται έως το 2030 να είναι ηλεκτρικά, και για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050.

«Μια ισχυρή, εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία καθαρής ενέργειας του έθνους μας», δήλωσε ο Alejandro Moreno, Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας για το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EERE) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. «Αυτή η επένδυση θα υποστηρίξει καινοτομίες που οδηγούν σε ασφαλή και βιώσιμη παραγωγή του λιθίου που χρειαζόμαστε για μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και το δίκτυο εδώ στο σπίτι», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ