Αυτός είναι ο νέος σύμμαχος της Ευρώπης στον «πόλεμο» με την Κίνα -Πώς και γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες

λίθιο χιλή ευρώπη

Φουντώνει ο πόλεμος για τον «λευκό χρυσό», με την Ευρώπη να δείχνει αποφασισμένη να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην παντοκρατορία της Κίνας.

Το πιστοποιητικό θανάτου των καινούργιων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για κλιματική ουδετερότητα.

Κατόπιν της συγκεκριμένης απόφασης, πρωταγωνιστικό ρόλο στα αυτοκινητικά δρώμενα έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα, για τα οποία η ΕΕ έχει αποφασίσει να προβεί σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο, είναι… συνώνυμα με το λίθιο, δηλαδή το βασικό συστατικό των μπαταριών τους, χωρίς το οποίο η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση συνιστά ουτοπία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να αυξηθεί 18 φορές έως το 2030 και 60 φορές έως το 2050, χάρη στην εκστρατεία ηλεκτροκίνησης της ΕΕ. Η εξασφάλιση, ωστόσο, των απαραίτητων ποσοτήτων δεν είναι εύκολη, πόσω μάλλον όταν βρίσκεται υπό την εξάρτηση της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού «λευκού χρυσού» (όπως ονομάζεται το λίθιο) παγκοσίως.

λίθιο

Όπως είναι κατανοητό, μια ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών λιθίου και άλλων πρώτων υλών εκ μέρους της Κίνας -προκειμένου να ικανοποιηθεί η εγχώρια ζήτηση και να επιτευχθούν οι δικοί της στόχοι- θα εκτροχίαζε πλήρως τα σχέδια της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα.

Ο νέος σύμμαχος της ΕΕ στον «πόλεμο» με την Κίνα

Με στόχο να απεξαρτηθεί από την Κίνα και να αναπτύξει βιώσιμες αλυσίδες αξίας πρώτων υλών η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδοθεί στο «κυνήγι» συμμάχων.

Ο τελευταίος, μάλιστα, μάλιστα που προστέθηκε στη συμμαχική λίστα της ΕΕ είναι η Χιλή, η τρίτη χώρα σε αποθέματα λιθίου με 9,6 εκατ. τόνους και δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με 39.000 τόνους, μετά την Αυστραλία (61.000 τόνους).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (EU-CELAC) που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουλίου, η ΕΕ και η Χιλή υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αναφορικά τις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Το λίθιο δεν αναφέρεται στο κείμενο που δημοσίευσε η Κομισιόν, αλλά είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο νέων εταίρων.

Το MoU υπεγράφη από τον αρμόδιο Επίτροπο, Τιερί Μπρετόν, και τον υπουργό Εξωτερικών της Χιλής, Αμπέρτο βαν Κλαβέρεν Σορκ, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του πρόεδρου της Χιλής, Γαβριέλ Μπόριτς.

Σύμφωνα με τη στρατηγική Global Gateway της ΕΕ και την πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η εταιρική σχέση αποσκοπεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα των βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση αμφότερων των εταίρων στην καθαρή ενέργεια και στην ψηφιακή εποχή.

Στόχος της εταιρικής σχέσης είναι, επίσης, να αναπτυχθεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη βιομηχανία για τη μεταποίηση πρώτων υλών και την προσθήκη τοπικής προστιθέμενης αξίας στον εξορυκτικό τομέα, η οποία θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι παρούσα στην υπογραφή της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής για την ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών. Η Global Gateway θα είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της εξελισσόμενης εταιρικής μας σχέσης. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες αξίες και είμαστε εταίροι από επιλογή με στόχο να αποτελέσουμε βασικούς παράγοντες της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο».

λίθιο στη χιλή

Η συνεργασία της ΕΕ-Χιλής επικεντρώνεται σε 5 τομείς:

• Ολοκλήρωση βιώσιμων αλυσίδων αξίας πρώτων υλών, μεταξύ άλλων μέσω της κοινής ανάπτυξης έργων, νέων επιχειρηματικών μοντέλων, της προώθησης και της διευκόλυνσης των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών

• Συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα στάδια των αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις γνώσεις για τα ορυκτά και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος·

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Συνεργασία για την αξιοποίηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση κριτηρίων και για την εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα·

• Υλοποίηση υλικών και άυλων υποδομών για την ανάπτυξη έργων, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεών τους·

• Ενίσχυση ικανοτήτων, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων σε όλα τα στάδια των βιώσιμων αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα εργασίας.

Ως επόμενο βήμα, η ΕΕ και η Χιλή δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν έναν επιχειρησιακό οδική χάρτη μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης. Αυτός ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει δράσεις συνεργασίας τις οποίες θα υλοποιήσουν τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη από τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Χιλή. Τις δράσεις θα υποστηρίξει το επενδυτικό θεματολόγιο της στρατηγικής Global Gateway της ΕΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ