Το νέο deal που αλλάζει τις ισορροπίες -Ποιος κολοσσός παίρνει στα χέρια του τον «λευκό χρυσό»

κοίτασμα λιθίου

Κίνηση-ματ για γαλλικό κολοσσό βιομηχανικών ορυκτών ο οποίος εξελίσσεται στον κορυφαίο παραγωγό λιθίου στην Ευρώπη.

Στο κυνήγι του «λευκού χρυσού» έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης παγκοσμίως, οι οποίες διασταυρώνουν τα ξίφη τους προκειμένου να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό καθεστώς.

Υπάρχουν δε και αυτές που επιχειρούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίες τους δια της εξαγοράς μικρότερων «παικτών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο γαλλικός κολοσσός βιομηχανικών ορυκτών Imerys ο οποίος όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ημέρες απέκτησε το 80% της βρετανικής British Lithium, μιας μικρής εταιρείας που είχε εστιάσει στην εξόρυξη λιθίου από το έδαφος του Cornwall, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μια κοινοπραξία που θα τους επιτρέψει να εξελίσσουν ένα ορυχείο στην περιοχή, μέσω του οποίου θα παράγουν 20.000 τόνους ανθρακικού λιθίου. Πρόκειται για μια ποσότητα που επαρκεί για την κατασκευή μισό εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την Imerys.

Αυτός ο ρυθμός παραγωγής αναμένεται να επιτευχθεί «μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καλύπτοντας περίπου τα δύο τρίτα της εκτιμώμενης ζήτησης μπαταριών της Βρετανίας έως το 2030», όπως ανέφερε η εταιρεία.

Λίθιο νέο deal
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα εγκατάτασταση εξόρυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με μια υπάρχουσα στη Γαλλία θα καταστήσει την Imerys τον μεγαλύτερο παραγωγό λιθίου στην Ευρώπη, μιας και θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της ανακοινωθείας ευρωπαϊκής παραγωγής λιθίου έως το 2030.

Οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν. Ωστόσο, το έργο αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 660 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του CNN.

Imerys

Παράλληλα, το νέο deal ηχεί ιδιαίτερα ευχάριστα στα αυτιά της ΕΕ, η οποία καταβάλει επίμονες προσπάθειες προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές του λιθίου.

Υπενθυμίζεται ότι το λίθιο είναι το βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες συνιστούν το πιο κοστοβόρο και καθοριστικό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα τελευταία αποτελούν το “next big thing” της αυτοκίνησης και από το 2035 -όταν και θα απαγορευθούν οι πωλήσεις καινούργιων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης- θα πρωταγωνιστήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ