Ποιο αυτοκίνητο φορτίζει ταχύτερα από κάθε άλλο στον πλανήτη;

Xpeng G9

Το κινεζικό ηλεκτρικό SUV Xpeng G9 μπορεί να αποκτήσει φόρτιση αυτονομίας 200 χιλιομέτρων σε μόλις 5 λεπτά, και όταν παρουσιαστεί -το Σεπτέμβριο- θα είναι το ταχύτερα φορτιζόμενο αυτοκίνητο παραγωγής του κόσμου.

To G9 θα είναι η «ναυαρχίδα» του στόλου της Xpeng, και έχει ήδη διαλύσει τα ταμεία πριν καν παρουσιαστεί επίσημα: οι προ-παραγγελίες του άνοιξαν στις 10 Αυγούστου, και μέσα στις πρώτες 24 ώρες αυτές έφτασαν στις 23.000 από τους ενδιαφερόμενους Κινέζους αγοραστές του - που κατέβαλαν, έκαστος, προκαταβολή ύψους 290 ευρώ για να εξασφαλίσουν την παραγγελία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δεύτερο χρόνο η Xpeng θα αρχίσει να εξάγει το G9 σε άλλες ασιατικές αγορές, και σε τρίτο χρόνο στην Ευρώπη. Ήδη, θυμίζουμε, έχει αφιχθεί στην ευρωπαϊκή αγορά η ηλεκτρική λιμουζίνα Ρ5 της κινεζικής εταιρείας, ενώ υπάρχει και στη χώρα μας έντονη κινητικότητα για την εισαγωγή και στην Ελλάδα των κινεζικών αυτοκινήτων.

Ο πάταγος που γίνεται για το κινεζικό SUV σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται από τις τεχνικές του προδιαγραφές - και κυρίως από τη δυνατότητά του να επιδέχεται φόρτιση σε τέτοια ισχύ, από ανάλογο ταχυφορτιστή, που να του χαρίζει 200 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 5 λεπτά, σύμφωνα με τον κινεζικό κύκλο μετρήσεων CLTC. Μέχρι τώρα το ρεκόρ φόρτισης κατείχε το sedan Lucid Air, με 161 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 5 λεπτά.

Φυσικά η πλατφόρμα του Xpeng G9 είναι αρχιτεκτονικής 800V και αποτελείται, για πρώτη φορά στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, από καρβίδιο του πυριτίου (SiC). Η συνολική αυτονομία του αυτοκινήτου αγγίζει τα 700 χιλιόμετρα, ενώ χάρη στους δύο κινητήρες συνολικής ισχύος 550 ίππων και ροπής 717 Nm, το G9 (των 4,9 μέτρων) επιταχύνει στα 0-100 km/h σε 3 δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαρακτηριστικά της οδικής συμπεριφοράς του G9 δεν είναι καθόλου λιγότερο εντυπωσιακά. Οι εμπρός τροχοί διαθέτουν προηγμένη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, οι πίσω αερανάρτηση δύο θαλάμων, ενώ το όλο πλαίσιο έχει ρυθμιστεί από μηχανικούς στη Γερμανία.

Πρόσφατα η Xpeng έδωσε στη δημοσιότητα και την πρώτη φωτογραφία του εσωτερικού του ηλεκτρικού της SUV, που περιλαμβάνει 5 θέσεις με επενδύσεις από δέρμα Nappa και λειτουργία μασάζ, καθώς και στο ταμπλό διπλή οθόνη 14,96 ιντσών με hardware Qualcomm Snapdragon 8155.

Μάλιστα, το μοτίβο των ραφών στα καθίσματα είναι εμπνευσμένο από τον ουρανοξύστη Canton Tower, που με ύψος 600 μέτρων είναι από τους ψηλότερους στον κόσμο και δεύτερος ψηλότερης της Κίνας. Αντίστοιχα, οι ραφές των θυρών είναι εμπνευσμένες από την ακολουθία Φιμπονάτσι, που πήρε το όνομα του φημισμένου Ιταλού μαθηματικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο πρωτοποριακό σύστημα του G9 είναι το πρώτο μαζικής παραγωγής τρισδιάστατο σύστημα αλληλεπίδρασης οδηγού-αυτοκινήτου, το οποίο απεικονίζει τον αληθινό κόσμο στις οθόνες του ταμπλό. Συνδυάζεται με προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών, που αλληλεπιδρά με διάλογο και με τους πέντε επιβάτες, καθώς και με το λογισμικό πολυμέσων Xopera της Xpeng με ηχοσύστημα που η εταιρεία υποστηρίζει ότι προσομοιώνει τον ήχο αίθουσας κονσέρτων.

Έτσι, το Xopera διαμορωφώνει μια 5D εμπειρία, με το δίκτυο 28 ηχείων Dynaudio Confidence και την τεχνολογία ήχου Dolby Atmos. Η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει μικρές δονήσεις στα καθίσματα με το ρυθμό του ήχου, εναλλαγές χρωμάτων του εσωτερικού φωτισμού, καθώς και συγκεκριμένα αρώματα που αναδύονται από τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μιας ταινίας, ή και με τη μουσική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, το Xpeng G9 προσφέρει αυτό που η κινεζική εταιρεία χαρακτηρίζει ως το «πρώτο παγκοσμίως σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης σε κάθε πιθανό σενάριο κίνησης», χάρη στους 31 αισθητήρες Lidar, στο διπλό επεξεργαστήNVIDIA Drive Orin-X και στην αρχιτεκτονική δικτύου Gigabit Ethernet.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ