Φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπόσχεται η BMW χάρη σε νέο τύπο μπαταρίας

BMW iX M60 1

Η νέας τεχνολογίας μπαταρίες της BMW, που θα μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θα αυξήσουν την αυτονομία τους κατά ένα τρίτο, θα τοποθετούνται στα βαυαρικά αυτοκίνητα από το 2025.

Η BMW ανακοίνωσε επίσημα την εξέλιξη αυτού του νέου τύπου μπαταριών, που θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στη νέα γενιά της BMW Σειρά 3 του 2025. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία του Μονάχου, οι μπαταρίες που εξελίσσει έχουν την ίδια διάμετρο (46 χιλιοστών) με τις νέες μπαταρίες 4680 της Tesla και της StoreDot, και η αυτονομία τους θα προσεγγίζει τα 700 χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O παγκόσμιος αγώνας της εξέλιξης βελτιωμένων σε απόδοση και μικρότερου κόστους μπαταριών είναι λυσσαλέος. Σε αυτόν βρίσκονται μεγαθήρια όπως η NASA, που συνεργάζεται με τη Nissan, νεοφυείς εταιρείες όπως η QuantumScape που λαμβάνει επενδύσεις από τη Volkswagen, και φυσικά δεν λείπουν οι Κινέζοι με την CATL και άλλες εταιρείες.

Οι Γερμανοί της BMW εκτιμούν ότι το κόστος των δικών τους νέων μπαταριών θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τις σημερινές ιόντων-λιθίου, και η αποθήκευση ενέργειας θα είναι κατά 30% μεγαλύτερη. Οι μπαταρίες αυτές θα συνδυάζονται με την αρχιτεκτονική 800V της ηλεκτρικής πλατφόρμας, που θα εξασφαλίζει πολύ ταχύτερο -επίσης κατά 30%- ρυθμό φόρτισής τους σε ισχυρό ταχυφορτιστή.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος τύπος μπαταριών της BMW έχει διαφορετικό -κυλινδρικό- σχήμα και τροποποιημένη χημική σύσταση: εμπεριέχουν περισσότερο νικέλιο και σιλικόνη και λιγότερο κοβάλτιο. Η βαυαρική εταιρεία θα τις κατασκευάζει σε δύο διαφορετικά μεγέθη, μικρότερου και μεγαλύτερου ύψους, ώστε να τις τοποθετεί σε αμαξώματα κάθε μεγέθους και τύπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την εξέλιξή τους η BMW συνεργάζεται με τον κινεζικό ενεργειακό γίγαντα CATL και με την EVE Energy. Θα τις κατασκευάζει σε νέα, μεγάλα εργοστάσια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα, ενώ φημολογείται ότι θα υπάρξει εργοστάσιο και στη Βόρεια Αμερική.

Στη μείωση του κόστους θα συμβάλλει, στο μεταξύ, και η χρήση ορισμένων ανακυκλωμένων υλικών για την κατασκευή των μπαταριών. Η BMW σκοπεύει να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής των μπαταριών κατά 60%, ανακυκλώνοντας τα υλικά εντός των εργοστασίων μπαταριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες αυτές μπαταρίες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καινούρια κατηγορία αυτοκινήτων που η BMW θα εγκαινιάσει το 2025, με την ονομασία Neue Klasse. Η Οικογένεια αυτή θα αποτελείται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και από οχήματα με κυψέλες υδρογόνου. Αρχικά αυτά θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ουγγαρία, και θα ακολουθήσει η τροποποίηση του εργοστασίου του Μονάχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ