Οι Κινέζοι παρουσιάζουν τη δική τους μπαταρία των 1.000 χλμ. αυτονομίας (Video)

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η κινεζική CATL, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών του κόσμου, ανακοίνωσε τη νέα του μπαταρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την ονομασία «Qilin», που επιτυγχάνει την αυτονομία των χιλίων χιλιομέτρων.

Η τεχνολογία της νέας αυτής μπαταρίας είναι επαναστατική, σύμφωνα με την CATL, από την άποψη της αυξημένης ενεργειακής χωρητικότητας των κυψελών αλλά και της ταχύτητας φόρτισης. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι είναι ασφαλέστερη και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μπαταρία CTP 3.0 «Qilin», που πήρε το όνομά της από ένα πλάσμα της κινεζικής μυθολογίας, έχει ενεργειακή χωρητικότητα 255 Wh/kg και την ικανότητα να φορτίζει σε ποσοστό 10-80% σε μόλις 10 λεπτά. Ή σε 5 λεπτά με αυτό που ονομάζουν «hot start», που σημαίνει πιθανότατα μια κάποιου είδους προετοιμασία της μπαταρίας πριν από τη φόρτιση.

Στο σκηνικό του παγκόσμιου ενεργειακού αγώνα, η CATL υποστηρίζει ότι πέτυχε με αυτή τη μπαταρία την αυτονομία των 1.000 χιλιομέτρων, που είναι 13% περισσότερα από τα χιλιόμετρα που εξασφαλίζουν οι νέες κυψέλες καυσίμων (4680) που κατασκευάζει η Tesla στο Gigafactory του Τέξας των ΗΠΑ.

Η CATL, που μόλις άνοιξε το νέο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο στην πόλη Thuringia της Γερμανίας, παρέχει μπαταρίες -μεταξύ άλλων- στις Volkswagen, BMW, Nio και Tesla. Όμως η συνεργασία της με την τελευταία απειλείται από την ανταγωνίστρια BYD, που θα ξεκινήσει σύντομα την προμήθεια στην Tesla μπαταριών της νέας τεχνολογίας λιθίου-σιδήρου-φωσφόρου (LPF).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον κινεζικό γίγαντα CATL, που είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται κατά 24% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ήταν συνεπώς άμεα αναγκαίο ένα τεχνολογικό βήμα, μετά την εξέλιξη των πρώτων μπαταριών ιόντων-νατρίου πριν από ένα χρόνο - και τώρα αυτό ήρθε με τη μπαταρία «Qilin». Η εμπορική διάθεσή της στις αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ