Δοκιμάζουμε το νέο Opel Corsa 1,2T 100 «40 Years»

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 1

Με ιστορία που πλησιάζει τον μισό αιώνα και ζηλευτή εμπορική πορεία, το επετειακό Opel Corsa που δοκιμάζουμε μας δείχνει γιατί αποτελεί διαχρονική αξία στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης.

Το Corsa δεν είναι μόνο μεγάλη εμπορική επιτυχία για την Opel, αλλά είναι και ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της κατηγορίας B. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στα 40 χρόνια ζωής του, από το 1982, έχει καταφέρει να πουλήσει κοντά 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον πλανήτη.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να γιορτάσει αυτό το πολύ σημαντικό ορόσημο η γερμανική εταιρεία, παρουσίασε πριν μερικούς μήνες μία νέα επετειακή έκδοση εξοπλισμού του Corsa, την 40 Years, που δοκιμάζομε σήμερα. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ντυμένη στο νέο χρώμα “Rekord Red”, το οποίο παραπέμπει στην κόκκινη απόχρωση που έφερε η πρώτη γενιά του μικρού μοντέλου της Opel.

Επιπλέον, γίνεται και εκτενής χρήση μαύρου χρώματος, που απαντάται στην οροφή και τους καθρέφτες, αλλά και στις 5κτινες gloss black 17άρες ζάντες αλουμινίου με ελαστικά διάστασης 205/45. Την χρωματική αντίθεση της έκδοσης συμπληρώνουν ακόμα τα πίσω φιμέ παράθυρα.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 3

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αντίστοιχη επετειακή και συλλεκτική με τα σκουρόχρωμα διακοσμητικά τους αμαξώματος που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες, μιας και αφορά μόνο την ηλεκτρική έκδοση. Επιπλέον, η έκδοση αυτή που κατασκευάζεται αποκλειστικά σε 1982 μονάδες, δεν θα εισαχθεί στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλούσιος εσωτερικός κόσμος

Η καμπίνα του Corsa ακολουθεί την σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση της Opel, με οριζόντιες γραμμές που τονίζουν το πλάτος και ορθογώνια μοτίβα. Τα υλικά που την αποτελούν είναι ένα μίγμα σκληρών και μαλακών πλαστικών καλής ποιότητας με ευχάριστη υφή και ακόμα καλύτερο μοντάρισμα.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 4

Όλα τα Corsa έχουν ταμπλό που το πάνω μέρος του καλύπτεται από λεπτής γέμισης μαλακό πλαστικό καλής ποιότητας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα πάνελ των θυρών. Η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών (προαιρετικά φτάνει μέχρι τις 10 ίντσες) με ελαφριά κλίση προς τον οδηγό φιλοξενεί το εύχρηστο infotainment που περιλαμβάνει ραδιόφωνο και σύνδεση με smartphone μέσω Bluetooth για πραγματοποίηση κλήσεων ή αναπαραγωγή μουσικής, καθώς και Andoid Auto και Apple CarPlay.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ καλή είναι και η προσφερόμενη χρηστικότητα για τους εμπρός, με σχετικά μεγάλες και σωστά τοποθετημένες θήκες. Ο χώρος όμως που κρύβεται κάτω από το εμπρός υποβραχιόνιο είναι μικρός. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών της έκδοσης 40 Years είναι ευανάγνωστος και προσφέρει μπόλικη πληροφορία στον οδηγό.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 6

Η θέση οδήγησης είναι αρκετά καλή, με τον οδηγό να κάθεται σε ένα αναπαυτικό κάθισμα με μεγάλο εύρος ρύθμισης που δεν θα τον δυσκολέψει να βρει την ιδανική θέση. Το τιμόνι βγαίνει αρκετά έξω, η κλίση της πλάτης ρυθμίζεται με ακρίβεια λόγω περιστροφικού χειριστηρίου, ενώ και τα δύο εμπρός καθίσματα της έκδοσης 40 Years ρυθμίζονται σε ύψος. Θα θέλαμε όμως το κάθισμα να προσφέρει καλύτερη πλευρική στήριξη στο ύψος της ωμοπλάτης.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 8
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώροι θα βολέψουν με σχετική άνεση τέσσερις ενήλικους, αλλά σε περίπτωση που οι πίσω επιβάτες είναι ψηλοί θα αναζητήσουν λίγο περισσότερο αέρα για τα γόνατά τους. Ο χώρος αποσκευών από την άλλη έχει την ικανή χωρητικότητα των 309 λίτρων, διαθέτει πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα, αλλά δεν έχει διπλό πάτωμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψηλό κατώφλι φόρτωσης και ένα μικρό σκαλοπάτι σε περίπτωση που αναδιπλώσετε την διαιρούμενη σε ποσοστό 60/40 πλάτη του πίσω καθίσματος.

Αυτό που πρέπει

H έκτη γενιά του γερμανικού σουπερμίνι χρησιμοποιεί ως βάση την πλατφόρμα CMP που χρησιμοποιούν και άλλα μοντέλα του Ομίλου Stellantis. Η νέα πλατφόρμα έφερε διαφορετικές αναλογίες στην τελευταία γενιά του μοντέλου, που πλέον έχει πιο δυναμική στάση χωρίς να χάσει την σχεδιαστική της ταυτότητα.

Η έκδοση 40 Years συνδυάζεται μόνο με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες, με την βασική που δοκιμάζουμε να αφορά τον αλουμινένιο 3κυλινδρο 1.2 Turbo που αποδίδει 100 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 205 Nm από τις 1.750 σ.α.λ.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 16
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας είναι αρκετά ποιοτικά για την 3κύλινδρη φύση του, ενώ παρουσιάζει και ένα σχετικά ήσυχο πρόσωπο. Στο τελευταίο βοηθά και η σχετικά πολιτισμένη λειτουργία του συστήματος stop/start. Το αυτοκίνητο που δοκιμάζουμε διαθέτει χειροκίνητο σασμάν έξι σχέσεων με λογικές διαδρομές και εύκολο κούμπωμα. Υπάρχει βέβαια και δυνατότητα επιλογής αυτόματου σασμάν οκτώ σχέσεων με επιπλέον κόστος 2.000 ευρώ.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 7

Οι επιδόσεις που χαρίζει ο συνδυασμός στο γερμανικό αυτοκίνητο πόλης είναι ανταγωνιστικές για την κατηγορία, με τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να έρχονται από στάση σε 9,9 δλ. και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 194 χλμ./ώρα. Η αίσθηση που δίνει στον οδηγό, ειδικά μετά τις 2.000 σ.α.λ., επιβεβαιώνει το σθένος του, με τις ρεπρίζ να πραγματοποιούνται σβέλτα.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 9
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δρόμο, το Corsa διαχειρίζεται χωρίς πρόβλημα τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος ακόμα και με τους τροχούς των 17 ιντσών της έκδοσης, προσφέροντας ικανοποιητική άνεση. Η ποιότητα κύλισης είναι καλή, αλλά ορισμένες στιγμές μπορεί να ακουστεί η λειτουργία της ανάρτησης.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 12

Στον επαρχιακό, η ανάρτηση ελέγχει σωστά το βάρος του αμαξώματος και κινείται με ασφάλεια και ελεγχόμενες κλίσεις, με το μπροστινό σύστημά να είναι άμεσο. Το τιμόνι δεν προσφέρει μεγάλες δόσεις πληροφορίας, έχει όμως σωστό βάρος και είναι ακριβές. Τα φρένα με την σειρά τους, αποτελούνται από δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω, και βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο από άποψη δύναμης, προοδευτικότητας και αντοχής.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 10
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πλευράς κατανάλωσης, το Corsa 1.2 Turbo 100 PS έκαψε κατά την διάρκεια της δοκιμής μας 6,7 λτ./100 χλμ., που με λίγη προσοχή ο οδηγός του μπορεί να την ρίξει κοντά στο 6 ή και ελαφρώς χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη έκδοση κινητήρα δεν επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη της με ετήσια τέλη κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο Δακτύλιο (115 γρ./χλμ. CO2).

Με το χέρι στην τσέπη

Η επετειακή έκδοση 40 Years εξοπλίζει δύο εκδόσεις κινητήρα, αυτή με τον 1.2 Turbo των 100 ίππων που δοκιμάζουμε και αυτή με τον 1.5 Diesel των 102 ίππων. Και οι δύο εκδόσεις συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων, με την βενζινοκίνητη να μπορεί να εφοδιαστεί και με το αυτόματο σασμάν EAT8.

Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 13

Εμπορικά, η συγκεκριμένη έκδοση εξοπλισμού τοποθετείται ανάμεσα στις Design & Tech και GS Line, και φέρει αρκετά χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας. Για την ακρίβεια, με 1.000 ευρώ περισσότερα από την αμέσως φθηνότερη έκδοση εξοπλισμού, προσφέρει επιπλέον αυτόματο κλιματισμό, ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών, κάθισμα συνοδηγού ρυθμιζόμενο σε ύψος με υποδοχές ISOFIX, φιμέ πίσω παράθυρα, LED προβολείς ομίχλης, μαύρη οροφή και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Εάν κάτι μας έλειψε από τον πλούσιο εξοπλισμό της έκδοσης είναι μία κάμερα οπισθοπορείας (διαθέτει πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel Corsa 1.2 Turbo 100 PS 40 Years 15

Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερη ταιριαστή στον χαρακτήρα του μοντέλου και κρίνεται ως εξαιρετικά συνιστώμενη στην γκάμα. Εν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύησης για τα μηχανικά του μέρη και προσφέρεται με δωρεάν συντήρηση για αντίστοιχο διάστημα, τότε δημιουργείται μία αρκετά ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.199 κ.εκ. βενζίνη, 100 ίπποι/5.500 σ.α.λ., 205 Nm/1.750 σ.α.λ.
Μετάδοση: χειροκίνητο έξι σχέσεων, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 9,9 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 194 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 5,1 λτ./100 χλμ., 115 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.060/1.765/1.435 χλστ., 2.538 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.165 κιλά
Χώρος αποσκευών: 309 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 22.400 ευρώ/0 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ