Ποια μοντέλα με φυσικό αέριο μπορείς να αγοράσεις στην Ελλάδα;

Skoda Octavia

Επωφελούνται από τη χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου και προσφέρουν οικονομικότερες μετακινήσεις. Ας δούμε όλα τα CNG μοντέλα της ελληνικής αγοράς.

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την ανιούσα τον τελευταίο καιρό, το φυσικό αέριο κίνησης παραμένει το φθηνότερο καύσιμο, το οποίο μπορεί να προσφέρει κόστος κίνησης χαμηλότερο κατά 60% σε σχέση με αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με βενζίνη και κατά 30% έναντι των μοντέλων με diesel κινητήρες. Όσον αφορά το κόστος του συγκεκριμένου καυσίμου, το κόστος του CNG διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,1 ευρώ ανά κιλό, τη στιγμή που η μέση τιμή της αμόλυβδης τοποθετείται στα 1,8 ευρώ ανά λίτρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πλέον αρκετές προτάσεις από κατασκευαστές μοντέλων με κύριο καύσιμο το CNG, τα οποία μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τα 11 μοντέλα που μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική αγορά, τα οποία κινούνται με φυσικό αέριο και συμφέρουν.

Fiat Panda 0,9 TwinAir CNG

fiat panda

Στην γκάμα της ιταλικής φίρμας συναντούμε το Panda με τον κινητήρα 0,9 ΤwinAir απόδοσης 70 ίππων.  Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση του μίνι ιταλικού μοντέλου ανέρχεται στα 3,7 κιλά ανά 100 χιλιόμετρα κάτι που μεταφράζεται σε ένα κόστος της τάξης των 4 ευρώ. Οι τιμές του Fiat Panda CNG ξεκινούν από τα 15.050 ευρώ.

SEAT

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση της SEAT οι επιλογές φυσικού αερίου είναι τέσσερις. Στα Ibiza και Arona για την κίνησή τους φροντίζει ένας 1.000άρης TSI με 90 ίππους, με το κόστος αγοράς να διαμορφώνεται στα 16.790 και 18.490 ευρώ αντίστοιχα. Η μέση εργοστασιακή κατανάλωση τοποθετείται στα 3,8 κιλά ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ, και τα δύο μοντέλα, εξοπλίζονται με ντεπόζιτο βενζίνης 9 λίτρων και 13,8 κιλών φυσικού αερίου.

seat leon

Στα μεγαλύτερα Leon και Leon Sportourer, η SEAT τοποθετεί τον 1,5 TSI με ισχύ στα 130 άλογα. Εδώ οι δεξαμενές φυσικού αερίου μπορούν να είναι 17,3 κιλών, με το ντεπόζιτο βενζίνης να παραμένει στα 9 λίτρα. Το μέσο κόστος κίνησης, με βάση την εργοστασιακή κατανάλωση των 3,7 κιλών/100 χλμ., βρίσκεται και πάλι στα 4 ευρώ. Οι τιμές των Leon και Leon Sportourer CNG διαμορφώνονται στα 22.990 και 24.190 ευρώ αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Skoda

H Skoda έχει στις τάξεις της τρία διαφορετικά μοντέλα που δίνουν στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα κίνησης με φυσικό αέριο: Το μικρομεσαίο Scala, το crossover Κamiq και τη μεσαία Octavia Grand Coupe, η τελευταία διαθέσιμη σε σεντάν και station wagon αμάξωμα.

skoda kamiq

Στην περίπτωση των Scala και Kamiq G-Tec, το 1.000άρι TSI μοτέρ είναι αυτό που προσφέρει τις υπηρεσίες του με την απόδοση να φτάνει στους 90 ίππους και 160 Nm ροπής. Με πλήρη ανεφοδιασμό φυσικού αερίου, δηλαδή στα 13,8 κιλά, η Skoda αναφέρει πως η αυτονομία αγγίζει τα 410 χιλιόμετρα. Σε αυτά υπολογίστε επιπλέον 220 χιλιόμετρα λόγω της ύπαρξης δοχείου βενζίνης 9 λίτρων. Οι τιμές των Scala και Kamiq με φυσικό αέριο τοποθετούνται στα 19.700 και 20.650 ευρώ αντίστοιχα.

skoda scala
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μεσαία Octavia Grand Coupe και Sport Wagon, η Skoda τοποθετεί τον 1,5 TSI με 131 ίππους (οι τιμές ξεκινούν από τα 26.200 ευρώ). Για την περίσταση, η συγκεκριμένη έκδοση της Octavia εξοπλίζεται με μεγαλύτερες δεξαμενές φυσικού αερίου, στα 17,33 κιλά, ενώ η μέση κατανάλωση των 3,8 κιλών ανά 100 χλμ., μεταφράζεται σε ένα κόστος που δεν ξεπερνά τα 4,2 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα (το ίδιο μηχανικό σύνολο 1,5 λίτρων με φυσικό αέριο εξοπλίζει και το VW Golf με τιμή στα 29.000 ευρώ).

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ