Κόκκινο φανάρι: Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να περάσω νόμιμα;

Κόκκινο φανάρι

Ως γνωστόν, μόνο μια ειδική κατηγορία οχημάτων μπορεί να παραβιάζει τα κόκκινα φανάρια, πάντα όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μπορεί όμως ένας οδηγός να πράξει το ίδιο χωρίς επιπτώσεις;

Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι απαραίτητη για την γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση όλων των οδηγών, αλλά ορισμένες φορές αρκετοί οδηγοί καταφεύγουν σε μικρές παρανομίες για να «διευκολυνθούν».

Το να μην ακινητοποιείται όμως ένας οδηγός στη θέα του ερυθρού σηματοδότη αποτελεί εγκληματική πράξη, για ευνόητους λόγους. Και φυσικά ο Κ.Ο.Κ. δεν «συγχωρεί» μια τέτοια πράξη, και επιφυλάσσει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για όσους αδιαφορούν για τους φωτεινούς σηματοδότες.

Red traffic lights 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σεβασμό στα φανάρια πρέπει να δείχνουν όλοι οι οδηγοί, εκτός και εάν πρόκειται για οχήματα άμεσης ανάγκης ή οχήματα που μεταφέρονται άτομα που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Και πάλι όμως, για να περάσουν έναν ερυθρό σηματοδότη τα συγκεκριμένα οχήματα, θα πρέπει να προειδοποιούν τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου μέσω ειδικών συσκευών (φάροι, σειρήνες) και φυσικά να μην δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες κυκλοφορίας.

Υπάρχει όμως μία κατάσταση που είναι απαραίτητο να περάσει ένας απλός οδηγός το κόκκινο φανάρι. Προσοχή όμως, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια συνθήκη που σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε την παρανομία, για να διευκολύνεται καταστάσεις.

Εάν υπάρχουν πίσω σας οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστική ή περιπολικά με αναμμένους φάρους και σειρήνα, είστε υποχρεωμένοι να τους κάνετε χώρο και να τα αφήσετε να περάσουν.

Asthenoforo

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί την στιγμή που βρίσκεστε σε ένα κόκκινο φανάρι και δεν έχετε άλλες επιλογές για να εξυπηρετήσετε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να περάσετε προσεκτικά την γραμμή ακινητοποίησης για να κάνετε χώρο. Όταν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης περάσουν, θα πρέπει να περιμένετε μετά τη γραμμή στάσης έως ότου ανάψει πράσινο ή να κάνετε όπισθεν και να να σταθείτε πάλι πίσω από αυτή, αρκεί βέβαια να μπορείτε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα όμως από αυτή την ειδική συνθήκη, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, όποιος «καίει» το κόκκινο φανάρι τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της διπλώματος οδήγησης για 60 μέρες.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ένας οδηγός διαπράξει παραβίαση ερυθρού σηματοδότη για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ