Σε ποιες χώρες παύει να ισχύει το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης;

Kainourgio diploma 1

Σε περίπτωση που προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, καλό θα είναι να βεβαιωθείτε ότι η άδεια οδήγησης που έχετε στην κατοχή σας ισχύει στις χώρες που πρόκειται να επισκεφθείτε.

Οι αργίες του Πάσχα πλησιάζουν και αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οδηγώντας το δικό τους αυτοκίνητο ή νοικιάζοντας ένα για τις μετακινήσεις τους. Αλήθεια, το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης είναι συμβατό ή θα χρειαστεί να εκδώσετε διεθνές δίπλωμα οδήγησης;

Diploma 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον η άδειά σας έχει εκδοθεί σε χώρα της Ε.Ε., μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε οπουδήποτε εντός αυτής. Πριν όμως από την αναχώρησή σας για το ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να ισχύει. Αν λήξει ενόσω ταξιδεύετε στο εξωτερικό, καθίσταται αυτόματα άκυρη και πιθανόν να μην αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να οδηγείτε σε άλλη χώρα με προσωρινή άδεια οδήγησης ή ανάλογο πιστοποιητικό.

Από το 2013, όλες οι άδειες οδήγησης που εκδίδονται στην Ε.Ε. έχουν τυποποιημένη μορφή – μια πλαστική κάρτα με φωτογραφία, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Diploma 2

Σε περίπτωση όμως που διαθέτετε δίπλωμα παλαιού τύπου ή θέλετε να επισκεφτείτε oρισμένα κράτη της Ευρώπης τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες άλλων ηπείρων, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε ένα διεθνές δίπλωμα οδήγησης για να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας ή κάποιο ενοικιαζόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διεθνές δίπλωμα οδήγησης αποτελεί συμπληρωματικό/συνοδευτικό έγγραφο του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης που έχει εκδοθεί από τις Ελληνικές Αρχές και σε καμία περίπτωση δεν το υποκαθιστά.

Diploma 3

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του διεθνούς διπλώματος οδήγησης είναι η ΕΛΠΑ απο τα κατά τόπους γραφεία της και οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • Ο ενδιαφερόμενος να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης (Ελληνική / Ευρωπαϊκή)
  • πρωτότυπη και ισχύουσα Ελληνική / Ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης
  • Διαβατήριο ή νέου τύπου Αστυνομική ταυτότητα
  • Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία

Το διεθνές δίπλωμα οδήγησης μπορεί να έχει μονοετή ή τριετή ισχύ, ανάλογα με τον τόπο προορισμού του ενδιαφερομένου, με το μονοετές να κοστίζει 60 ευρώ και το τριετές 110 ευρώ. Η ΕΛΠΑ εκδίδει αυθημερόν το διεθνές δίπλωμα οδήγησης με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει συγκεντρώσει και προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ