Σε ποια ηλικία πρέπει να αφήσω το τιμόνι;

Old drivers 6

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ακριβή σημάδια που θα σας κάνουν να αντιληφθείτε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε την οδήγηση.

Ο υπεύθυνος και έμπειρος οδηγός μπορεί να αντιληφθεί το πότε πρέπει να αφήσει για πάντα το τιμόνι, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό παράγοντα της ασφαλούς οδήγησης.

Old drivers 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναντίλεκτα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο για πολλούς οδηγούς να εγκαταλείψουν την ελευθερία που χαρίζει η άδεια οδήγησης, αλλά όταν η ασφάλεια των επιβατών και των άλλων χρηστών του δρόμου εξαρτάται από αυτή, οι ειδικοί στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης είναι ανένδοτοι και αναφέρουν το πότε πρέπει να συμβεί.

Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι ηλικιακά οδηγοί θα πρέπει να σκεφτούν την απόσυρσή τους από το τιμόνι. Πριν πάρουν όμως μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να ακούσουν και τις απόψεις των ανθρώπων γύρω τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αναφέρει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για διακοπή της οδήγησης.

Old drivers 2

Για παράδειγμα, αξίζει να σκεφτείτε να σταματήσετε την οδήγηση εάν:

  • η οικογένειά σας αρχίζει να φοβάται όταν οδηγείτε
  • ο γιατρός σας ανησυχεί ότι δεν είστε σωματικά ή/και διανοητικά σε θέση να πιάσετε το τιμόνι
  • αισθάνεστε άβολα κατά την οδήγηση
  • Η όραση και η ακοή σας επιδεινώνονται γρήγορα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να συνεχίσετε να οδηγείτε περισσότερο και οι ειδικοί επισημαίνουν μερικούς από αυτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διατηρήστε την καλή φόρμα

Αν και η οδήγηση δεν είναι μια ιδιαίτερα επίπονη δραστηριότητα, σίγουρα απαιτεί μία Α φυσική κατάσταση. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία συνολικά και με τη σειρά της αυξάνει την ικανότητά σας να είστε σε εγρήγορση. Το καθημερινό περπάτημα είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνουν σε φόρμα οι ηλικιωμένοι.

Old drivers 4

Ελέγχετε τακτικά την όραση και την ακοή σας

Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ακούς και να βλέπεις. Αυτές οι αισθήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ασφαλή οδήγηση, γι' αυτό προγραμματίστε με το γιατρό σας τακτικά τεστ όρασης και ακοής.

Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακά σας

Τα φάρμακα μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια. Να διαβάζετε πάντα τα φυλλάδιά τους και να έχετε κατά νου τις παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η υπνηλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Old drivers 5

Οδηγήστε μόνο με καλό καιρό και κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την οδήγηση, οπότε σκεφτείτε δύο φορές πριν πιάσετε το τιμόνι μια “δύσκολη” ημέρα.

Αποφύγετε να οδηγείτε μόνοι σας

Εάν έχετε κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια που επηρεάζει απρόβλεπτα την ικανότητά σας να οδηγείτε, φροντίστε να έχετε για συνοδηγό κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας που έχει δίπλωμα οδήγησης.

Old drivers 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδεχτείτε τα όριά σας

Μάθετε να αποδέχεστε το γεγονός ότι όσο μεγαλώνετε, η ικανότητά σας να οδηγείτε περιορίζεται. Θα πρέπει να οδηγείτε πιο προσεκτικά, να τηρείτε με ευλάβεια τα όρια ταχύτητας, να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου και να αυξήσετε ελαφρώς τη συνηθισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ