Τέλος για τον μεγαλύτερο εφιάλτη των οδηγών -Τι αλλάζει στους δρόμους της Ευρώπης

Τέλος ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους οδηγούς 2023

Ένα σύστημα ραντάρ που αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους οδηγούς ευρωπαϊκής χώρας σταματά να χρησιμοποιείται για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Σε μερική απόσυρση ενός συστήματος ραντάρ με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προχωρά η Γαλλία προκαλώντας την ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων οδηγών της.

Πρόκειται για ραντάρ ελέγχου ταχύτητας που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στους γαλλικούς δρόμους πριν από μία περίπου δεκαετία και είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους όπου παρουσίαζαν υψηλή συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά τα ραντάρ έχουν τη δυνατότητα να μετρούν την μέση ωριαία ταχύτητα κίνησης που αναπτύσσει ένα όχημα για μια απόσταση πολλών χιλιομέτρων καθώς συλλέγουν δεδομένα μεταξύ δύο σταθερών σημείων.

Η απόφαση για την απόσυρση των ραντάρ έρχεται από την γαλλική αρχή οδικής ασφάλειας Sécurité Routière, η οποία έχει τοποθετήσει στου δρόμους της χώρας περίπου 4.300 συστήματα ελέγχου ταχύτητας των οδηγών. Από αυτά κοντά στα 100 είναι κάμερες ελέγχου μέσης ωριαίας ταχύτητας.

Αν και στην θεωρία ένα τέτοιο σύστημα θα έπρεπε να είναι πιο αποδοτικό από τα ραντάρ που μετρούν στιγμιαία την ταχύτητα ενός οχήματος, αλλά και πιο «δίκαιο», οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι έπειτα από μία 10ετία χρήσης αποδείχθηκε τελικά αναποτελεσματικό.

Ο λόγος βρίσκεται στην πολυπλοκότητα του συστήματος αλλά και στα υψηλά έξοδα συντήρησης που παρουσιάζει σε σχέση με τις κάμερες-ραντάρ που μετρούν στιγμιαία την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, ενώ σύμφωνα και με τον γαλλικό τύπο μεγάλες ήταν και οι καθυστερήσεις στην παράδοση του προστίμου στους οδηγούς που παρανομούσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω είναι η περίπτωση μιας οδηγού που έλαβε μαζικά δεκάδες πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, πρόστιμα που αφορούσαν συνολικά μια περίοδο δέκα μηνών.

Η αναβάθμιση των εν λόγω συστημάτων που χρησιμοποιούνται ήδη δέκα χρόνια είναι ένας ακόμη λόγος που οδηγεί τους Γάλλους στην απόσυρσή τους αφού κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το συνολικό κόστος χρήσης τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που δεν είναι το ίδιο «αποτελεσματικά» στην… δημιουργία τζίρου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ