Τελικά αξίζει να αγοράσω ένα αυτοκίνητο diesel -Για ποιους είναι το σωστό καύσιμο

Με τις χώρες της Ευρώπης να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους για την κινητικότητα, οι κινητήρες diesel βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το ερώτημα αν αξίζει η αγορά ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έχει επηρεάσει καθοριστικά τις αγοραστικές συνήθειες, με την Ευρώπη, και ειδικά τη Γερμανία, άλλοτε προπύργιο του diesel, να καταγράφει σταδιακή μείωση στη ζήτηση πετρελαιοκίνητων μοντέλων.
Το 2024, το ποσοστό των diesel στα νέα οχήματα στη Γερμανία έφτασε μόλις το 17%, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2025 υποχώρησε περαιτέρω στο 15,5%, κάτω πλέον και από το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτρικών. Αντίστοιχη πορεία καταγράφεται και στην Ελλάδα, όπου τον Μάρτιο του 2025, τα πετρελαιοκίνητα αντιπροσώπευσαν μόλις το 4,1% των συνολικών πωλήσεων, όταν έναν χρόνο πριν ήταν στο 8,1%.
BUY NOW

Η απόφαση για το αν αξίζει η αγορά ενός diesel σήμερα δεν σχετίζεται μόνο με το παρόν, αλλά και με το μέλλον. Ένα νέο αυτοκίνητο που ταξινομείται το 2025 αναμένεται να κυκλοφορεί στους δρόμους για τουλάχιστον 15 χρόνια, καθώς στην Ελλάδα, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι οδηγοί κρατούν κατά μέσο όρο το όχημά τους για 17 χρόνια. Το ερώτημα είναι αν μέχρι τότε ο κινητήρας diesel θα έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά ή θα είναι οικονομικά ασύμφορος, λόγω φορολογίας ή κόστους καυσίμου.
Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης, αλλά και των εναλλακτικών καυσίμων, όπως το HVO στο εξωτερικό, παραμένουν αβέβαιες, επηρεαζόμενες από ευρύτερους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο πετρελαιοκινητήρας, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, εξακολουθεί να εκπέμπει περισσότερους ρύπους NOx σε σχέση με τη βενζίνη. Ωστόσο, έχει μικρότερες εκπομπές CO₂, κάτι που είναι σημαντικό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, με τη χρήση HVO, ενός ανανεώσιμου βιοκαυσίμου που προέρχεται από φυτικά έλαια και οργανικά κατάλοιπα, είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά, ακόμη και να μηδενιστεί, το ανθρακικό αποτύπωμα.
Η χρήση HVO, βέβαια, προϋποθέτει πρόσβαση σε εξειδικευμένα πρατήρια και συνεπάγεται υψηλότερο κόστος ανεφοδιασμού. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί εναλλακτική για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την αυτονομία ενός diesel με έναν πιο βιώσιμο περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες από κατασκευαστές, κυρίως στην Κίνα, με στόχο τη δημιουργία υπεραποδοτικών diesel που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους. Ωστόσο, η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης είναι εξίσου δυναμική και ραγδαία, μην επιτρέποντας τους πετρελαιοκινητήρες να “πάρουν ανάσα”.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φήμες για αλλαγές στη φορολόγηση του diesel, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εισηγηθεί την κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης του πετρελαίου, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του στην αντλία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αγορά των diesel οχημάτων φθίνει. Από το 40% που κατείχαν στις νέες ταξινομήσεις στην Ελλάδα το 2014, το ποσοστό έχει πλέον περιοριστεί στο 7,2% το 2024. Αντιθέτως, τα υβριδικά (mild και full) φτάνουν το 42,3%, ενώ τα βενζινοκίνητα βρίσκονται στο 35,7%. Ακόμα και τα αμιγώς ηλεκτρικά, έχουν αρχίσει να φτάνουν τα diesel, αγγίζοντας το 6,4%, με τα plug-in υβριδικά να φτάνουν στο 6%.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές με diesel κινητήρα, ακόμα και με συστήματα υβριδικής υποβοήθησης, έχουν μειωθεί αρκετά και έχουν εξαλειφθεί σε πιο προσιτές κατηγορίες, όπως στα μικρά SUV και πόλης.

Η επιλογή κινητήρα δεν είναι πλέον απλή υπόθεση, ειδικά μέσα στο αβέβαιο σκηνικό των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τις μελλοντικής φορολόγησης που φημολογείται. Για τον μέσο οδηγό, η επιλογή diesel μπορεί να έχει νόημα μόνο εφόσον “γράφει” αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο, αφού καίει σαφώς λιγότερα από ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο, έχει ιδανικά πρόσβαση σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το HVO και συνοδεύεται από σύστημα υβριδικής υποβοήθησης, μιας και αυτό θα του δώσει επιπλέον "ζωή" στη νέα πράσινη εποχή που ανατέλλει.
Ο πετρελαιοκινητήρας δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά βρίσκεται ξεκάθαρα σε φάση μετάβασης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση στις νέες ταξινομήσεις, η δημοφιλία των μεταχειρισμένων diesel παραμένει υψηλή.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ