Αποκλειστικό: Τα ραντάρ ταχύτητας έβαλαν τέλος στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Θεσσαλονίκης

Κόντρες Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του carandmotor, οι εντατικοί έλεγχοι στην περίφημη οδό Αδριανουπόλεως της Θεσσαλονίκης, αποθάρρυναν τους ασυνείδητους λάτρεις της ταχύτητας οι οποίοι είχαν μετατρέψει τον δρόμο σε πίστα.

Αυτοκίνητα που μετατρέπονταν σε άμορφες μάζες σιδερικών, ξηλωμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα, δεκάδες τραυματισμοί. Πρόκειται για το σκηνικό τρόμου που εκτυλισσόταν κατ’ επανάληψη εδώ και αρκετά χρόνια στη οδό Αδριανουπόλεως του Δήμου Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, λόγω των αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας που στήνονταν κατά τις βραδινές ώρες.

Οι κόντρες ταχύτητας είχαν γίνει συνώνυμο της οδού Αδριανουπόλεως, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με αγωνία και φόβο όσα διαδραματίζονταν καθημερινά στον δρόμο γύρω από τα σπίτια τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα πιο τρομακτική ήταν η καθημερινότητα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων επί τους οδού που είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ένα πρωινό θα αντίκριζαν την τζαμαρία του καταστήματός τους κατεδαφισμένη, από κάποιο αυτοκίνητο που – νομοτελειακά- θα εκτρεπόταν από την πορεία του, μετά από κόντρες.

Ένα «μαύρο» προαίσθημα για το οποίο δικαιώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (18/4), όταν ένα αυτοκίνητο καρφώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε βιτρίνα καταστήματος. Πρόκειται για ένα περιστατικό που καταγράφηκε  καρέ-καρέ  από κάμερα ασφαλείας, με το βιντεοληπτικό υλικό να κάνει τον γύρο της Ελλάδας.

Τόσο το συγκεκριμένο συμβάν, όσο και μια σωρεία άλλων αντίστοιχων που είχαν προηγηθεί, σήμαναν την άμεση ενεργοποίηση της Τροχαίας και του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος στα μέσα του περασμένου Μαίου, κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, επισήμανε ότι επήλθε συμφωνία με την αστυνομική διεύθυνση ώστε να γίνονται κάθε εβδομάδα, τις βραδινές ώρες, μετρήσεις της ταχύτητας με ραντάρ από δικά τους κλιμάκια. Στόχος ήταν να δοθεί, επιτέλους, ένα τέλος σε όσους κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ή/και συμμετέχουν σε κόντρες στην οδό Αδριανουπόλεως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ραντάρ ταχύτητας «τελείωσαν» την υπερβολική ταχύτητα

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του carandmotor, οι εξαγγελίες της δημοτικής αρχής για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στον λεγόμενο «πιο επικίνδυνο δρόμο της Θεσσαλονίκης» έγιναν πράξη, με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης να μεθοδεύει συστηματικούς ελέγχους επί της οδού, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της ταχύτητας
των οχημάτων με τη χρήση ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι εν λόγω ελέγχοι διενεργούνται τόσο από αστυνομικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας όσο και των Ο.Ε.Π.Τ.Α.  (Ομάδων Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) και ήδη έχουν συμβάλλει στο να σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος, με τον αριθμό των τροχαίων επί της οδού να έχει μειωθεί καθοριστικά.

Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της που μας παρείχε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι από την 1/6/2022 - δηλαδή λίγες μέρες μετά τη συστηματικοποίηση των ελέγχων με τη χρήση ραντάρ ταχύτητας, στην οδό Αδριανουπόλεως – μέχρι και σήμερα (14 Σεπτεμβρίου) έλαβε χώρα μόλις ένα τροχαίο ατύχημα με σωματικές βλάβες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αίτια, μάλιστα, του ατυχήματος δεν σχετίστηκαν με υπέρβαση του υφιστάμενου ορίου ταχύτητας ή με οδήγηση προς επίδειξη ικανοτήτων και διενέργεια αυτοσχέδιων αγώνων, όπως μας επισήμανε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Μην ξεχνάμε ότι προτού εντατικοποιηθούν οι ελέγχοι με ραντάρ, στην οδό Αδριανουπόλεως συνέβαιναν δεκάδες τροχαία κάθε μήνα, λόγω της μεγάλης συχνότητας τέλεσης αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας.

Το γεγονός ότι τρεισήμισι μήνες μετά την επιστράτευση ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών δεν έχει σημειωθεί τροχαίο που να σχετίζεται με υπερβολική ταχύτητα ή κόντρες στην οδό Αδριανοπούλεως, καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι συστηματικοί ελέγχοι δια της χρήσης ραντάρ.

Παράλληλα, παραδείγματα σαν και αυτό λειτουργούν ως «πυξίδα» για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, και συγκεκριμένα την Αττική, για την αντιμετώπιση αντίστοιχων συχνών φαινόμενων που συμβαίνουν σε δρόμους της πρωτεύουσας (βλ. Παραλιακή), οι οποίοι μετατρέπονται σε πίστες ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ