Τα νέα αυτόνομα οχήματα της Toyota δείχνουν το μέλλον του εσωτερικού σχεδιασμού

Toyota Boshoku Concept MX221

Δύο αυτόνομα οχήματα αστικής κινητικότητας παρουσιάζει στην έκθεση CES η Toyota Boshoku, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου, αποκαλύπτοντας τις ιδέες της για τη διαβίωση των επιβατών στο εσωτερικό τους.

Πρόκειται για δύο Pods, δηλαδή δύο αυτόνομα κινούμενες «κάψουλες» μεταφοράς επιβατών, το πρώτο με αυτονομία επιπέδου 4 και το δεύτερο με επιπέδου 5. Πρόκειται για πρωτότυπα οχήματα που έχουν την ονομασία MaaS: Mobility as a Service, δηλαδή Κινητικότητα ως Υπηρεσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο από αυτά τα πρωτότυπα έχει την ονομασία ΜΧ221 και αποτελεί το όραμα για ένα όχημα αυτονομίας επιπέδου 4, ενσωματώνοντας την ιδέα της «διαφορετικότητας» και με πλήρως αναδιαμορφώσιμο εσωτερικό.

Στη διαμόρφωση MX Pass διαθέτει τέσσερις θέσεις σε δύο σειρές, στην MX Plus τα δύο ζεύγη καθισμάτων είναι ακτικριστά, στην MX Access προβλέπεται η τοποθέτηση αναπηρικού καροτσιού, ενώ η MX Prime εστιάζει στην πολυτέλεια. Αυτή εξοπλίζεται με δύο προηγμένα καθίσματα με ηλεκτρική ανάκλιση, στήριγμα ποδιών και αναπτυσσόμενο τραπέζι με ψηφιακό πληκτρολόγιο.

Σε όλες τις διαμορφώσεις του ΜΧ221 το μπροστινό κάθισμα είναι αναδιπλούμενο, η ταπετσαρία και η μοκέτα αντικαθίστανται εύκολα, ο εξαερισμός έχει σύστημα απολύμανσης UV-C, το σύστημα ψυχαγωγίας αναδύεται από το ταμπλό και το εσωτερικό διαθέτει σύστημα παρακολούθησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κυριότερα στοιχεία του εξωτερικού σχεδιασμού του ΜΧ221 είναι το ορθογώνιο σχήμα, οι καλυμμένοι τροχοί, οι ηλεεκτρικά συρόμενες πόρτες, αλλά κυρίως οι ψηφιακές οθόνες στα πλευρικά παράθυρα και το πλαίσιο LED στην ουρά που επικοινωνεί με άλλους χρήστες του δρόμου. Για παράδειγμα, ένα από τα μηνύματα που εμφανίζει είναι «Προσοχή το όχημα σταματά».

Το δεύτερο πρωτότυπο ονομάζεται Moox, μοιάζει λίγο περισσότερο με αυτοκίνητο, και είναι πλήρως αυτόνομο (επιπέδου 5) - που σημαίνει πως δεν διαθέτει καν εξοπλισμό οδήγησης. Σκοπός του δεν είναι μόνο να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών του, αλλά και μεταφορικές ανάγκες - από εμπορεύματα μέχρι φαγητό και είδη ψυχαγωγίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Moox επίσης διαθέτει σε διαφορετικές εκδόσεις, τις Wellness Edition και Tourism Entertainment Edition. Η πρώτη προβάλλει στις περιμετρικές οθόνες του εσωτερικού εικόνες ανάλογες της διάθεσης του οδηγού. Μπορεί να προβάλλει βιντοπαιχνίδια, αν οι επιβάτες έχουν την επιθυμία ψυχαγωγίες, ή τις εικόνες από ένα δάσος, αν υπάρχει η επιθυμία χαλάρωσης. Στην τελευταία περίπτωση ο φωτισμός και οι ήχοι προσαρμόζονται ανάλογα, και επίσης απελευθερώνεται ένα «χαλαρωτικό άρωμα». Η Tourism Entertainment Edition προβάλλει πληροφορίες για τα αξιοθέατα.

Σύμφωνα με το Video που έδωσε στη δημοσιότητα η Toyota Boshoku, το εσωτερικό του Moox μπορεί να πάρει αναρίθμητες άλλες μορφές, όπως ενός κινητό γραφείου ή ιατρείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ