Στο σφυρί μία από τις σπανιότερες Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 του 1982

Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 1982

Βγαλμένη από την εποχή που μία Mercedes-AMG ήταν κάτι σπάνιο και εξωτικό, αυτή η 500 SL AMG είναι ένα από τα μόλις οκτώ αντίτυπά της που πέρασαν τον Ατλαντικό, πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Η πλήρης αγορά της AMG από τη Mercedes ήταν, το 1982, ακόμα δυόμισι δεκαετίες μακριά. Ο γερμανικός οίκος μετατροπών δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή Mercedes-AMG, που παράγει μαζικά αμέτρητες σπορ εκδοχές των αυτοκινήτων της Στουτγάρδης - συνεπώς κάθε δημιούργημα της AMG των 1980s και 90s ήταν σπάνιο, και σήμερα άκρως συλλεκτικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσω μάλλον αυτή η εντυπωσιακή 500 SL AMG, που είναι ένα από τα μόλις 8 αντίτυπά της -με μηχανικό κιβώτιο πέντε ταχυτήτων- που έφτασαν πριν από 4 δεκαετίες στη Βόρεια Αμερική. Την εισήγαγε στις ΗΠΑ από τη Γερμανία η αντιπροσωπεία Classic Motors του Chicago, για λογαριασμό ενός αγοραστή από την πόλη Naples της Florida το 1981.

Η AMG είχε προικίσει την SL με μια σειρά από σημαντικές και εκτενείς αναβαθμίσεις. Τοποθέτησε, κατ' αρχήν, τον ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα των 5.0 λίτρων της Mercedes-Benz, αφού πρώτα τροποποίησε τις κυλινδροκεφαλές και τις βαλβίδες εισαγωγής και τοποθέτησε νέους εκκεντροφόρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνδυασμό με τη βελτίωση του συστήματος εισαγωγής το γερμανικό μοτέρ έφτασε τους 276 ίππους - που ήταν εντυπωσιακό νούμερο για την εποχή, δεδομένου ότι η SL που έβγαινε από το εργοστάσιο της Mercedes-Benz απέδιδε 204 hp στην ισχυρότερη απο όλες τις εκδόσεις της, με κινητήρα V8 3.8 λίτρων.

Η AMG συνέδεσε στο πεντάλιτρο κινητήρα με το κορυφαίο της εποχής μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων της Getrag, ρυθμισμένο με κοντή κλιμάκωση, καθώς και με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για την κίνηση των πίσω τροχών. Μαζί με αυτό, στην πρόσφυση συνέβαλλε και η σπορ ανάρτηση της Bilstein, πίσω από τους τροχούς ελαφρού κράματος 16 ιντσών της BBS με ελαστικά Kumho. Στο εσωτερικό, επίσης, η AMG προσέθεσε καθίσματα Recaro με δέρμα Palomino.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δημοπρασία του σπάνιου αυτού αντιτύπου της Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 από τον οίκο RM Sotheby’s, το οδόμετρο του αυτοκινήτου δείχνει 182.359 km, έχοντας αλλάξει τρεις ιδιοκτήτες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ