Στο σφυρί η μία και μοναδική μαύρη ματ Ferrari Enzo

Ferrari Enzo Nero Opaco

Από τις 400 Ferrari Enzo που βγήκαν από το Maranello, μόνο μία ήταν βαμμένη στο ματ μαύρο χρώμα Nero Opaco, κατά παραγγελία φυσικά, και τώρα δημοπρατείται - σε υψηλό επταψήφιο ποσό.

Η μοναδικη αυτή «σκοτεινή» Enzo ήταν ειδική παραγελλία από ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Brunei, στο οποίο αναμφίβολα κόστισε κάτι (πολύ) παραπάνω να πείσει την ιταλική εταιρεία να τη βάψει σε εξειδικευμένο χρώμα. Βγήκε από το εργοστάσιο του Maranello στις 15 Οκτωβρίου 2004, και ήταν η πρώτη εργοστασιακή μαύρη ματ Ferrari της ιστορίας. Έκτοτε, ακολούθησαν αναρίθμητα supercars βαμμένα στο Nero Opaco.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα χρόνια της, η συγκεκριμένη Enzo τα πέρασε στην έπαυλη της βασιλικής οικογένειας του Brunei στο Λονδίνο. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε κάπου στην περιοχή της ανατολικής Ασίας και τα τελευταία χρόνια δέχθηκε τη συντήρηση της Carrozzeria Zanasi.

Η τελευταία είναι ο επίσημος εργοστασιακός οίκος συντήρησης της Ferrari, για τα σπανιότερα των δημιουργημάτων της - τα κλασσικά της αυτοκίνητα, τα hypercars και τα μοντέλα Icona. Το κόστος της συντήρησης ξεπέρασε τα 110.000 ευρώ, και περιλάμβανε την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων -με αυθεντικά, φυσικά-, του γυάλινου καλύμματος του κινητήρα, και των διακοπτών στο εσωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εσωτερικό ακολουθεί το μαύρο μοτίβο του αμαξώματος, με ίδιου χρώματος δερμάτινες επενδύσεις και αντίστοιχες μοκέτες. Φυσικά διαθέτει και -μαύρες, και πάλι- επιφάνειες ανθρακονημάτων στο ταμπλό και την κονσόλα, και τα μόνα που σπάνε τη μαύρη μονοτονία είναι το κόκκινο κουμπί εκκίνησης του κινητήρα και τα ίδιου χρώματος όργανα.

Συνεχιστής των θρύλων της F40 και της F50, η Ferrari Enzo κρύβει στην ουρά της τον ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα 6.0 λίτρων, ισχύος 651 ίππων και δυνατότητας περιστροφής στις 8.200 σ.α.λ. Συνδυάζεται με ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που προερχόταν από το μονοθέσιο της Formula 1, και είναι φυσικά πισωκίνητη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιασμένη από τον διακεκριμένο Ken Okuyama, σχεδιαστή του οίκου Pininfarina, το αμάξωμά της είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα. Για την παραγωγή της άντωσης στις υψηλές ταχύτητες δίνει έμφαση στην αεροδυναμική του δαπέδου προς το διαχύτη (ground effect), εξ ου και η έλλειψη πίσω πτέρυγας.

Η μοναδική, λοιπόν, μαύρη ματ Enzo του πλανήτη βγαίνει τώρα σε δημοπρασία στις 5-7 Δεκεμβρίου 2022 από τον οίκο RM Sotheby's, με 5.730 km στο οδόμετρό της. Το μοναδικό «πρόβλημα» στην απόλυτη αυθεντικότητά της είναι ότι η Carrozzeria Zanasi έβαψε εκ νέου το αμάξωμα. Χρησιμοποίησε μεν το ίδιο, γνήσιο και επίσημο ματ μαύρο χρώμα Nero Opaco της Ferrari, αλλά σήμερα το αυτοκίνητο δεν διαθέτει το χρώμα από το οποίο βγήκε από το εργοστάσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους συλλέκτες, είναι ένα μικρό θεματάκι που χαμηλώνει λίγο την αξία της. Αλλά, και πάλι, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτή η Enzo θα πετύχει ένα αρκετά υψηλό επταψήφιο ποσό στη δημοπρασία της. Εξάλλου, όπως και η λευκή Enzo που δημοπρατήθηκε πρόσφατα, έστω και βάσει χρώματος, πρόκειται για μία από τις «μοναδικές» Ferrari του πλανήτη, και μία από τις μόλις 400 Enzo φυσικά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ