Ποιοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

maska mesa mazikis metaforas

Από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα ΜΜΜ εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Δείτε ποιες είναι αυτές.

Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα, την επέλαση του έκτου κύματος του κορωνοϊού, λόγω της υπερμεταδοτικότητας των υποπαραλλαγών της Όμικρον που έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι οι κλειστοί χώροι δεν αποτελούν τους κατεξοχήν τόπους μετάδοσης του ιού, και ως εκ τούτου αντιτάχθηκε στην επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας.

Στον αντίποδα, «ενοχοποίησε» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Μάσκα ΜΜΜ – Το πρόστιμο

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ) η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή KN 95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται από την ΕΛΑΣ διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μάσκα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι εξαιρέσεις

Στον αντίποδα, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συστάσεις αναφορικά με την χρήση της μάσκας στo πλαίσιο της πανδημίας COVID19» ο ΟΑΣΑ αναφέρει ότι η χρήση μάσκας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν είναι υποχρεωτική:

α) Σε άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα
β) στα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών

Σημειώνεται, τέλος, ότι στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες με αριθμημένες θέσεις (δηλαδή τρένα και ΚΤΕΛ), η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ