Μπορεί ο ελεγκτής να με κατεβάσει από αστικό λεωφορείο, ηλεκτρικό ή μετρό;

eisitirio oasa prostimo elegktes

Μπορούν οι Ελεγκτές Κομίστρου στον ΟΑΣΑ να κατεβάσουν από το όχημα ή το συρμό όποιον δεν φέρει έγκυρο τίτλο μεταφοράς; Σε ποια περίπτωση καλείται η αστυνομία;

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέκαθεν αποτελούσαν μια δημοφιλή επιλογή για τις μετακινήσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας, πολλώ δε μάλλον τη σήμερον ημέρα που η ακρίβεια στα καύσιμα έχει «χτυπήσει» για τα καλά τις πόρτες των νοικοκυριών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κυκλοφορία με τα ΜΜΜ είναι η ύπαρξη έγκυρου τίτλου μεταφοράς (εισιτήριο), ειδάλλως βεβαιώνεται παράβαση η οποία επιφέρει πρόστιμο - δείτε τα ύψη των προστίμων εδώ.

Τα πρόστιμα βεβαιώνονται από τους ελεγκτές με στόχο την πάταξη της λαθρεπιβίβασης, που κάθε χρόνο δημιουργεί «μαύρη τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων στα έσοδα των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται με πράξη του εξουσιοδοτημένου για τον έλεγχο υπαλλήλου (με ειδικό δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας ελεγκτή) που την συντάσσει επιτόπου και προσκαλεί τον καταληφθέντα, ως παραβάτη επιβάτη, να αποπληρώσει άμεσα το πρόστιμο. Μπορεί, όμως, να κατεβάσει τον παραβάτη από το μετρό, το λεωφορείο ή το αστικό; Με φόντο την αυριανή απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, πάμε να δούμε τι ισχύει σχετικά με τους ελέγχους εισιτηρίων.

eisitirio oasa prostimo elegktes

Σε επικοινωνία που είχε το carandmotor με τον ΟΑΣΑ, ενημερωθήκαμε ότι οι ελεγκτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κατεβάσουν από το εκάστοτε ΜΜΜ τον παραβάτη, επειδή ο τελευταίος δεν έφερε επικυρωμένο εισιτήριο.

Από την άλλη, ο παραβάτης οφείλει να επιδείξει τα στοιχεία του στους διενεργούντες τον έλεγχο, ώστε να συμπληρωθεί το έγγραφο βεβαίωσης της παράβασης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποπληρωμή του προστίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
eisitirio oasa prostimo elegktes

Τι θα συμβεί αν αρνηθώ να δώσω τα στοιχεία μου;

Σε περίπτωση άρνησης του παραβάτη να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, ο ελεγκτής μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν.4313/2014 (ΦΕΚ 261 Α).

Οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ θα φτάσουν στο σημείο ώστε να βεβαιωθούν ότι ο παραβάτης βρίσκεται πράγματι εντός του οχήματος ή του συρμού δίχως να φέρει οποιοδήποτε έγκυρο τίτλο μεταφοράς και να γίνει η εξακρίβωση στοιχείων.

Στη συνέχεια, η ελληνική αστυνομία θα συλλέξει τα στοιχεία του παραβάτη, και αφού συμπληρώσει το προβλεπόμενο έγγραφο, θα το παραδώσει στους ελεγκτές, ώστε να γίνει η βεβαίωση της παράβασης.

eisitirio oasa prostimo elegktes
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ