Pininfarina B95: Μια ηλεκτρική barchetta 1.900 ίππων και 4,4 εκατομμυρίων ευρώ

Pininfarina B95

Για να γιορτάσει τα 95 χρόνια της -εξ ου και η ονομασία- η Automobili Pininfarina παρουσίασε τη B95, ένα ηλεκτρικό hypercar που επιταχύνει στα 0-100 km/h σε 2'' και έχει τελική 310 km/h χωρίς καν να διαθέτει παρ-μπριζ.

Τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εξαπλώνεται η «μόδα» του αμαξώματος barchetta (ανοικτού, χωρίς καμία προστασία από τον καιρό) μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών supercars. Δεν είναι παράλογο να υποθέσει κανείς ότι η Β95 μοιάζει με τις Ferrari Monza SP1 και SP2, ή με την Aston Martin DBR22 και τη McLaren Elva - που παρουσιάστηκαν όλες τα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη αυτή hyper-barchetta του πλανήτη διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που μαζί αποδίδουν συνολικά 1.874 ίππους. Θα κατασκευαστεί σε μόλις 10 αντίτυπα, το καθένα εκ των οποίων τιμάται 4,4 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά θα διαθέτει με απόλυτη ακρίβεια τις αισθητικές επιλογές κάθε αγοραστή του.

Η Pininfarina Β95 το ντεμπούτο της αυτό το τριήμερο (17-20 Αυγούστου) στη Monterey Car Week της Καλιφόρνιας των ΗΠA, δίπλα στο hyper GT Battista Edizione Nino Farina και στο πρόσφατο πρωτότυπο Pura Vision της ιταλικής εταιρείας - η οποία συνεχίζει το μετασχηματισμό της από σχεδιαστικό οίκο σε κατασκευαστή υπεραυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Β95 υιοθέτησε τους νέους σχεδιαστικούς ορίζοντες που άνοιξε η εταιρεία με την Pura Vision. Με την υπογραφή του επικεφαλής σχεδιαστή Dave Amantea, οι ευμεγέθεις θόλοι των τροχών προδίδουν δυναμισμό και διαμορφώνουν μια «καθαρή» επιφάνεια ανάμεσά τους, προσδίδοντας βάθος και ποιότητα στο σχεδιασμό.

Ο αέρας με τις τόσο υψηλές ταχύτητες που δύναται να επιτύχει θα κάνει τη Β95 σχεδόν αδύνατον να οδηγηθεί. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Automobili Pininfarina έχει τοποθετήσει γυάλινα panels που αναδύονται ηλεκτρικά, όμως παρόλα αυτά είναι μάλλον αμφίβολο ότι η Β95 θα λάβει έγκριση τύπου για την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, μιας και τα γυάλινα panels δεν θα λύνουν απολύτως το πρόβλημα, οι δέκα αγοραστές του αυτοκινήτου έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν και ειδικά κράνη, βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος. Το χρώμα του αυτοκινήτου της πρεμιέρας της Β95 είναι το ανθρακί Metallic Bronzo Superga, το οποίο όμως με μια ειδική τεχνοτροπία της βαφής στην ηλιοφάνεια μοιάζει να είναι χρυσό.

Το χρώμα αυτό κάνει κοντράστ με το κίτρινο γυαλιστερό Giallo Arneis του ρύγχους και του roll-hoop του οδηγού. Η τριχρωμία συμπληρώνεται από το μαύριο γυαλιστερό Black Exposed Signature Carbon στο ρύγχος και το κάλυμμα πίσω από τους επιβάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σφυρήλατοι τροχοί αλουμινίου έχουν διάσταση 20 ιντσών εμπρός και 21'' πίσω, και οι μαύρες ακτίνες τους συνδυάζονται με μια λευκή περίμετρο. Πίσω τους κρύβουν τις δαγκάνες των φρένων που επίσης είναι βαμμένες στο κίτρινο Giallo Arneis.

Στο αγωνιστικού τύπου κόκπιτ, που αφομοιώνεται υπέροχα με το αμάξωμα, το δέρμα Tan Sustainable Luxury Leather εντοπίζεται παντού στο ταμπλό και στην κονσόλα (ανάμεσα στις επιφάνειες από ανθρακονήματα) και συνδυάζεται στα προσκέφαλα των επιβατών με το παλιό μοτίβο υφαντών του υφάσματος Pied de Poule Houndstooth Luxury Textile. Ο συνδυασμός μοιάζει λίγο εκκεντρικός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτω από όλα αυτά, το Automobili Pininfarina B95 είναι βασικά το ίδιο αυτοκίνητο με το ηλεκτρικό hypercar Battista. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες του συνδυάζονται με τη μπαταρία χωρητικότητας 120 kWh και σχήματος 'Τ', η οποία χρειάζεται 25 λεπτά σε ταχυφορτιστή για την πλήρωση σε ποσοστό 20-80%.

Κάθε κινητήρας επενεργεί σε κάθε τροχό, και όλοι μαζί παράγουν 1.874 ίππους, ενώ -όπως και στη Battista- ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τα προφιλ Calma, Pura, Energica, Furiosa και Carattere. Οι παραδόσεις των πρώτων αντιτύπων της Β95 θα ξεκινήσουν το 2025, έτος των 95ων γενεθλίων του οίκου Pininfarina SpA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ