Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επιστροφή του Fiat Panda 4x4

Fiat Panda 4x4

Η ηλεκτρική αναγέννηση του Panda είναι ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο που μοιάζει πλέον σίγουρο - αλλά μέχρι τότε στα πλάνα της Fiat περιλαμβάνεται η αναβίωση της τετρακίνητης έκδοσης του baby-SUV.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρέχουσα γενιά του Panda θα δεχθεί ένα μικρό φρεσκάρισμα και μαζί την έκδοση 4x4 – μια τελευταία υπόκλιση πριν φύγει από τη σκηνή και δώσει τη θέση του στο νέο ηλεκτρικό μοντέλο. Το οποίο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τη Fiat ή της Stellantis, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, πιθανότατα για να λανσαριστεί το 2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση της Fiat να ανανεώσει το Panda και να αναβιώσει την τετρακίνητη έκδοσή του έχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, ειδικά στην Ιταλία. Το Panda είναι ένα διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο, με εξαίρετη σχέση αξίας-τιμής, και παρά την ηλικία του συνεχίζει ακόμη να διάγει λαμπρές μέρες, κυρίως στην ιταλική αγορά.

Η τετρακίνητη έκδοση του, λοιπόν, θα απομακρυνθεί από τους κινητήρες TwinAir και Multijet του παρελθόντος, για να υιοθετήσει κινητήρες συμβατούς με τις τρέχουσες προδιαγραφές ρύπων. Μία από τις πιθανότερες επιλογές είναι ο μικρός τρικύλινδρος κινητήρας της οικογένειας GSE (Global Small Engine) που αναπτύχθηκε για τη Λατινική Αμερική αλλά θα εξαχθεί και στην Ευρώπη με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Έτσι το Fiat Panda 4x4 -μοντέλο του έτους 2024- θα διαθέτει ατμοσφαιρικό κινητήρα 999 κ.εκ. με ήπιο υβριδικό σύστημα, απόδοσης 70 ίππων και 92 Nm ροπής και με τεχνολογία BSG (Belt Starter Generator) που θα συμβάλλει στην απόδοση 5 επιπλέον ίππων. Προς το παρόν φαίνεται λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιηθεί ο κινητήρας 1.0 Turbo, απόδοσης 100 ίππων και 190 Nm, που προέρχεται από το Tipo.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τα άλλα, οι αλλαγές του νέου Panda 4x4 σε σχέση με τις απλές εκδόσεις περιλαμβάνουν φυσικά την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση, την ανύψωση από το έδαφος με την τροποποίηση της ανάρτησης, την προσαρμογή του πίσω άξονα στη διαφοροποίηση της κατανομής βάρους και την πιο κοντή πρώτη σχέση του μηχανικού κιβωτίου.

Η παρουσίαση του νέας γενιάς Panda 4x4 ενδέχεται να συμβεί την ίδια στιγμή με την αποκάλυψη του ανανεωμένου Panda, με τις ίδιες σχεδιαστικές αλλαγές του μικρού ιταλικού SUV. Μαζί με αυτές, το εσωτερικό του Panda θα αποκτήσει το νέο λογισμικό πολυμέσων στην κεντρική οθόνη 7 ιντσών -με τη συνδεσιμότητα του smartphone μέσω Android Auto και Apple CarPlay- και την επιφάνεια ασύρματης φόρτισης.

Σύμφωνα με άλλες φήμες, ο πίνακας οργάνων επίσης θα μετασχηματιστεί σε ψηφιακό, ενώ θα προστεθεί και η νέα γενιά της σουίτας ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης (ADAS) - που εν πολλοί θα επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία από το καλοκαίρι του 2024.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ