Αυτές είναι οι νέες κλήσεις που θα έρχονται σπίτι σου -Ποιοι οδηγοί θα χάσουν τον ύπνο τους

Μπλόκο τροχαίας

Το πράσινο φως έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή ποινών στους παραβάτες οδηγούς με πανευρωπαϊκή ισχύ.

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού «ποινολογίου» για του παραβάτες οδηγούς πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και την επικύρωση των σχετικών διατάξεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, οι «κλήσεις χωρίς σύνορα» θα αποτελέσουν σύντομα πραγματικότητα, καθώς η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την τιμωρία των οδηγών που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε όλα τα κράτη-μέλη αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλήσεις στο σπίτι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι σήμερα, μόλις το 40% των προστίμων που βεβαιώνονται σε οδηγούς οι οποίοι κατοικούν σε μια διαφορετική χώρα καταβάλλονται, με το υπόλοιπο 60% είτε να χάνεται στη «γραφειοκρατία» των ευρωπαϊκών κρατών ή απλώς να αγνοούνται από τους ίδιους τους παραβάτες, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να τους επηρεάσει στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί που δεν σέβονται ακόμα και τους βασικούς Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας να μένουν ατιμώρητοι, καθώς ούτε οι πόντοι ποινής βαραίνουν το ποινολόγιό τους.

Κλήσεις στο σπίτι

Αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς βούληση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων είναι η δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου συστήματος καταγραφής παραβάσεων και ποινών, το οποίο θα διασφαλίζει ότι ο οδηγός θα τιμωρηθεί, ανεξαρτήτως από τη χώρα στην οποία βεβαιώθηκε η παράβαση.

Οι αρμόδιες αρχές της κάθε ευρωπαϊκής χώρας θα είναι υποχρεωμένες μέσα σε διάστημα δύο μηνών να καταχωρούν την παράβαση και τα στοιχεία του οδηγού, ώστε να μπορεί να γίνει απαιτητό το πρόστιμο ή σε ακραίες περιπτώσεις να αποκτά πανευρωπαϊκή ισχύ η ποινή της αφαίρεσης της ικανότητας οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλήσεις στο σπίτι

Η διαδικασία αυτή θα αφορά συγκεκριμένες παραβάσεις, οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι οι πλέον επικίνδυνες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και το επικίνδυνο παρκάρισμα.

Η συνέχεια του όλου θέματος πρόκειται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κληθεί με τη σειρά της να συνυπογράψει τις συγκεκριμένες διατάξεις και να τις θέσει σε εφαρμογή.

Αν αυτό συμβεί τότε μέσα σε 30 μήνες, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις διαδικασίες που ακολουθούν σχετικά με τη βεβαίωση των τροχαίων παραβάσεων ώστε να εναρμονιστούν με τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ