Η Ευρώπη αντεπιτίθεται: Αυτό είναι το νέο κοίτασμα «λευκού χρυσού» που αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες

ορυχείο λιθίου καναδάς ηλεκτρικά αυτοκίνητα 2022

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα που έχει επιδοθεί η Ευρώπη για την απεξαρτοποίησή της από την Κίνα φαίνεται πως μπορεί να διαδραματίσει η Ιβηρική Χερσόνησος.

Μια πρωτοφανής μάχη εκτυλίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων λιθίου, λόγω της μεγάλης αξίας του και τη συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης που γνωρίζει.

Το λίθιο -γνωστό ως και «λευκός χρυσός»- συνιστά βασικό συστατικό στοιχείο των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ως εκ τούτου, όσο οι πωλήσεις των σχετικής τεχνολογίας οχημάτων θα αυξάνονται, τόσο θα γιγαντώνεται η ανάγκη για το συγκεκριμένο μέταλλο.

«Βασίλισσα» του λιθίου αυτή τι στιγμή είναι η Κίνα που πρωταγωνιστεί στην επεξεργασία του μετάλλου, είναι ο βασικός κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βλέπει την Ευρώπη να είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να απεξαρτατοποιηθεί από τον γίγαντα της Ασίας, εγκαινιάζοντας τα δικά της ορυχεία και διυλιστήρια επεξεργασίας του «λευκού χρυσού».

Στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών της για ενεργειακή ανεξαρτησία συγκαταλέγεται η Πορτογαλία (διαβάστε περισσότερα εδώ), ενώ σημαίνοντα ρόλο φαίνεται πως μπορεί να διαδραματίσει και μία ακόμα χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πρόκειται για την Ισπανία η οποία έχει θέσει σε περίοπτη θέση το πρότζεκτ Villasrubias στην επαρχία Σαλαμάνκα, στη Δυτική Ισπανία.

Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι η αυστραλιανή εταιρεία Energy Transition Minerals (ΕΤΜ) η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών σε κάποιες τρύπες γεωτρήσεων.

λίθιο Ισπανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 11 εκ των συνολικά 12 γεωτρήσεων εντοπίστηκε λίθιο υψηλού βαθμού. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει πηγματίτης, ένας βράχος στον οποίο βρίσκεται λεπιδόλιθος που εμπεριέχει υψηλές ποσότητες λιθίου, ενώ εντοπίστηκαν και άλλα κρίσιμα χημικά στοιχεία όπως ταντάλιο και ρουβίδιο. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πολυάριθμες φλέβες χαλαζία με κασσίτερο.

«Tο πρώτο πρόγραμμα γεώτρησης που εκτελέσαμε στην Ισπανία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ανακαλύπτοντας λίθιο σε μικρά βάθη σε 11 έντεκα από τις 12 τρύπες, συμπεριλαμβανομένων και άλλων κρίσιμων μετάλλων με υψηλό βαθμό. Το έργο της τοπικής μας ομάδας και η υποστήριξη της κοινότητας Villasrubias μας έχουν επιτρέψει να εκτελέσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα, ενώ ανυπομονούμε να μουραστούμε και άλλα στοιχεία στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Daniel Mamadou, managing director στην ETM.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ