Τα νέα ραντάρ ταχύτητας με τεχνητή νοημοσύνη σαρώνουν τα πάντα -Γιατί προκαλούν αντιδράσεις

speed camera klopi rantar taxititas

Θέμα χρόνου ήταν η εγκατάσταση ραντάρ ταχύτητας που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την αποδοτικότερη λειτουργία τους με τη νέα τεχνολογία να προκαλεί τις αντιδράσεις του κοινού.

Με έδρα την πόλη Worcester τη Αγγλίας η Redspeed International κινείται στην αιχμή των εξελίξεων στον τομέα των ραντάρ ταχύτητας χάρη στην τελευταία δημιουργία τους που ονομάζεται Sentio και αποτελεί το πρώτο ραντάρ που βελτιώνει την απόδοσή του χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Οι νέες προηγμένες συσκευές της Redspeed δοκιμάζονται ήδη στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο να ενσωματωθούν στο δίκτυο επιτήρησης και επιβολής του βρετανικού ΚΟΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρή σε διαστάσεις και με χαμηλές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια η συσκευή Sentio ενσωματώνει ταυτόχρονα ένα ραντάρ τεσσάρων διαστάσεων (4D) αλλά και νέου τύπου κάμερες υψηλής ευκρίνειας με αισθητήρες μεγάλης ανάλυσης.

Το Sentio μπορεί να λειτουργήσει και με ηλιακό πάνελ, τοποθετημένο σε σταθερό σημείο ή σε τρίποδο (για χρήση από κινητό συνεργείο), ενώ μπορεί να επικοινωνεί και με άλλα ραντάρ ίδιου τύπου που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο για να υπολογίσει και την μέση ωριαία ταχύτητα ενός οχήματος. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει πότε ένα όχημα περνά με κόκκινο φανάρι

Παράλληλα, το Sentio έχει τη δυνατότητα να σκανάρει ταυτόχρονα έως και έξι λωρίδες και σύμφωνα με τους Βρετανούς έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προσαρμόσει τις λειτουργίες του και σε «μελλοντικές προκλήσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Redspeed International. Να αναβαθμίζεται δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθεί ολόκληρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που κάνει το Sentio να ξεχωρίζει είναι το AI λογισμικό που χρησιμοποιεί, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να σκανάρει και στο εσωτερικό ενός οχήματος και να «βλέπει» αν ο οδηγός φορά τη ζώνη ασφαλείας, αν κρατάει κινητό στο χέρι του αλλά και πόσα συνολικά άτομα βρίσκονται μέσα στο όχημα.

Το σύστημα μπορεί επίσης να είναι διαρκώς συνδεδεμένο με διάφορες βάσεις δεδομένων, τόσο της Αστυνομίας όσο και τρίτων (ασφαλιστικών εταιρειών για παράδειγμα) και να τις ενημερώνει αυτόματα για το όποιο αδίκημα.

Το νέου τύπου ραντάρ ταχύτητας έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις οργανισμών και ιδρυμάτων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ατόμου περί προσωπικών δεδομένων στη Μ. Βρετανία οι οποίοι αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «εισβολή» στην ιδιωτικότητα που αντιμετωπίζει κάθε διερχόμενο ως πιθανό ύποπτο είναι υπερβολική.

«Αποτελεί απειλή στην ιδιωτικότητα όλων. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν χωρίς να αναλύονται διαρκώς από απρόσωπα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jake Hurfurt, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Big Brother Watch».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ