Μπαίνουν στην παραγωγή τα πρώτα ηλεκτρικά που θα φορτίζουν με τον ήλιο (τιμές)

Lightyear One ηλεκτρικό που φορτίζει από τον ήλιο 2021

Μετά το Lightyear One που θα μπει στην παραγωγή το 2022, η νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε και ένα ηλεκτρικό μοντέλο που φορτίζει την μπαταρία του επίσης από τον ήλιο και έχει μία σαφώς πιο προσιτή τιμή.

Το Lightyear One είναι ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φέρει συνολικά πέντε τετραγωνικά μέτρα ηλιακών πάνελ, τα οποία μπορούν από μόνα τους να φορτίσουν τη σχετικά μικρή μπαταρία των 60 kWh -φορτίζει και συμβατικά- και να προσφέρουν ημερήσια αυτονομία έως και 70 χλμ.

Lightyear One
Lightyear One
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιαστικά το One θυμίζει σε ένα βαθμό τα μοντέλα που τρέχουν σε σχετικούς αγώνες και τροφοδοτούν τις μπαταρίες τους από τον ήλιο. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς η Lightyear ιδρύθηκε από μέρος της ομάδας φοιτητών της Solar Team Eindhoven του Πανεπιστημίου του Eindhoven που λαμβάνει μέρος σε τέτοιος αγώνες.

Οι Ολλανδοί αναφέρουν επίσης ότι το ηλεκτρικό τους μοντέλο με το ιδιαίτερα αεροδυναμικό σχήμα εκπλήρωσε με επιτυχία τον πρώτο σημαντικό κύκλο δοκιμών των συστημάτων του κατά τον οποίο κατάφερε να διανύσει απόσταση 710 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας του, κινούμενο με σταθερή ταχύτητα 85 χλμ./ώρα.

Η ομάδα της Lightyear έχει σκοπό να κάνει αυτό το νούμερο εφικτό και σε υψηλότερες ταχύτητες αυτοκινητόδρομου έχοντας πετύχει ήδη κατανάλωση ρεύματος που βρίσκεται 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βρίσκονται σήμερα στην παραγωγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εξέλιξη των συστημάτων του One, ώστε να καταναλώνουν ακόμη λιγότερο ρεύμα και σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση της αεροδυναμικής του, οι Ολλανδοί θέλουν να φέρουν τα πάνω-κάτω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με κερασάκι στην τούρτα τη δωρεάν φόρτιση που προσφέρουν τα ηλιακά πάνελ, αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μετακίνησης της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκού κοινού.

Το μεγάλο «αλλά» αυτή τη στιγμή για το Lightyear One είναι η ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή του που πλησιάζει τα 150.000 ευρώ, μαζί με τους φόρους, τουλάχιστον για τα πρώτα 1.000 περίπου ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν το δεύτερο μισό του 2022. Η μαζική παραγωγή του μοντέλου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Και ενώ δεν έχουμε δει ακόμη να μπαίνει στην παραγωγή το Lightyear One, η ολλανδική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα ακόμη αυτοκίνητο που θα φορτίζει τις μπαταρίες του και από τον ήλιο, το οποίο όμως θα είναι σαφώς πιο προσιτό στο κοινό. Μάλιστα το δεύτερο μοντέλο της Lightyear, που θα ονομάζεται Two και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, έχει ήδη δεχτεί την πρώτη μαζική παραγγελία από γνωστή εταιρεία leasing για την παράδοση 5.000 Two στο μέλλον. Η εν λόγω εταιρεία, θα διαθέσει μέσω του δικτύου της και τα πρώτα One που θα κατασκευαστούν του χρόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς να μπει σε αυτό το σημείο σε πολλές λεπτομέρειες η Lightyear ανακοίνωσε ότι η τιμή του Two θα ξεκινά από τα 30.000 ευρώ, ενώ η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2024 ή 2025. Ένας παράγοντας μείωσης του κόστους θα είναι η μικρότερης χωρητικότητας μπαταρίας που θα φέρει και ενδιαφέρον θα έχουν και οι υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες που παραμένουν άγνωστες, όπως και για το One.

Για το ακριβό μοντέλο της Lightyear αυτά που είναι γνωστά μέχρι τώρα είναι οι τέσσερεις ηλεκτρικοί κινητήρες που φέρει με τον καθένα να βρίσκεται κάθε τροχού. Το μήκος του ξεπερνά τα πέντε μέτρα με το πλάτος και το ύψος να βρίσκονται στα 1.898 και 1.426 χλστ, αντίστοιχα, κάτι που κάνει τη χρήση του εντός του αστικού τοπίου σχεδόν απαγορευτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα εντυπωσιακά στοιχεία του One συγκαταλέγονται τα 12 χιλιόμετρα αυτονομίας που κερδίζει κάθε ώρα σε μια ηλιόλουστη μέρα αλλά και τα 780 λίτρα χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ, με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους ενώ σύμφωνα με το πρότυπο WLTP η αυτονομία του φτάνει έως και τα 725 χλμ.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε οι επιδόσεις που θα προσφέρει το One δεν είναι αντίστοιχες με ενός Tesla Model 3 για παράδειγμα αφού η εταιρεία ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της 0-100 χλμ./ώρα σε "λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα".

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ