Η μεγάλη κλοπή των Ρώσων: Πώς τα ραντάρ ταχύτητας γίνονται πολεμικές μηχανές

Κλεμμένο ραντάρ ταχύτητας στη Σουηδία γίνεται drone στη Ρωσία

Όπλα στα χέρια των Ρώσων, στον πόλεμο στην Ουκρανία, γίνονται κλεμμένα ραντάρ ταχύτητας από γειτονική χώρα. Δείτε πώς χρησιμοποιούνται.

Με μυστηριώδη τρόπο και ταχύ ρυθμό «εξαφανίζονται» τις τελευταίες εβδομάδες οι κάμερες ταχύτητας από το οδικό δίκτυο της Σουηδίας, σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Για το συγκεκριμένο θέμα που έχει παραξενέψει τις αρχές της σκανδιναβικής χώρας, ενήμερη δηλώνει και η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας, όπως και για τις φήμες που κυκλοφορούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εν λόγω φήμες συνδέουν τις συγκεκριμένες κλοπές με τα ρώσικα «αυτοσχέδια» drones που χρησιμοποιούνται τον τελευταίο καιρό στο πεδίο της μάχης, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα και με αυτά που αναφέρουν σκανδιναβικά και όχι μόνο μέσα ενημέρωση σχεδόν 150 κλοπές καμερών ταχύτητας έχουν καταγραφεί μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων στη χώρα, από τα τέλη Αυγούστου.

Οι κάμερες αφαιρούνται «χειρουργικά» από τα κουτιά των ραντάρ ταχύτητας του οδικού δικτύου και αυτό τα καθιστά επί της ουσίας άχρηστα. Μαζί με την κάμερα οι ληστές αφαιρούν και το σύστημα καταγραφής καταστρέφοντας παράλληλα και την καλωδίωση. Το «κουφάρι» του ραντάρ ταχύτητας να είναι το μόνο που απομένει ανέπαφο στο τέλος.

Ακριβώς ο ίδιος τύπος κάμερας φαίνεται να εφοδιάζει και τα drones Orlan-10 που κατασκευάζονται στη Ρωσία και χρησιμοποιούνται από τον στρατό σε αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης. Τον τύπο φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο στρατός της Ουκρανίας, ο οποίος έχει καταρρίψει πολλά Orlan-10. Ωστόσο η κάμερα που φέρει το ρώσικο drone είναι από διαφορετικό κατασκευαστή σε σχέση τις DSLR που χρησιμοποιούνται στα ραντάρ της Σουηδίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ουκρανικός στρατός έχει δημοσιεύσει και σχετικό video παρουσιάζοντας το φωτογραφικό σύστημα του Orlan-10 όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ψηφιακή DSLR φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι.

Σύμφωνα και με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας τα Orlan-10 έχουν λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας και παρά την σχετικά απλοϊκή τους κατασκευή, εκτελούν με επιτυχία την υπηρεσία τους.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μεταξύ των οποίων είναι και οι εξαγωγές προς τη χώρα από άλλα κράτη, έχουν αφήσει τη ρώσικη βιομηχανία χωρίς πρόσβαση σε προϊόντα και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που είναι απαραίτητα και για τη λειτουργία των drones.

Οι Σουηδοί αναφέρουν επίσης ότι κάθε κλοπή, και κατά συνέπεια καταστροφή ενός ραντάρ ταχύτητας επιβαρύνει το δημόσιο με το ποσό των 22.700 περίπου ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος αντικατάστασης του ραντάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οι κάμερες που κλέβονται από τα σουηδικά ραντάρ ταχύτητας χρησιμοποιούνται όντως στα ρώσικα drones. Με την έλλειψη σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, αυτές οι φωτογραφικές μηχανές θα μπορούσαν να πωλούνται σε ιδιώτες στη μάυρη αγορά της Ρωσίας.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ