Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Σε χρόνο ρεκόρ η καταβολή της επιδότησης

electric-car-money11

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε χρόνο ρεκόρ θα πραγματοποιείται η καταβολή της επιδότησης στο νέο πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 με πόρους για τα επόμενα χρόνια με βασικό στόχο να αποζημιώνουμε πολύ γρήγορα τους πολίτες. Όσον αφορά στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 η πλατφόρμα ανοίγει συχνά γιατί αλλάξαμε λίγο τα goal post. Δηλαδή δεν κάθεται ένας πολίτης με την αίτηση που έχει κάνει, δύο χρόνια μέχρι να πληρωθεί. Αλλά πολύ σύντομα προσπαθούμε να αποζημιώσουμε τον πολίτη. Και όταν ο πολίτης δεν θέλει να πάει να πάρει αυτοκίνητο βγαίνει από την πλατφόρμα, τον πετάει εκτός για να έρθει κάποιος άλλος που ενδιαφέρεται άμεσα.»

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι: «Το τελευταίο εξάμηνο η ηλεκτροκίνηση προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Το 2023, το 11,4%  του καινούργιου στόλου ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε δώσει στους συμπατριώτες μας περίπου 10 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι άλλα 20 με 25 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες πριν το τέλος του 2024. Υπέγραψα ήδη μια ακόμη απόφαση για καινούργια πληρωμή 700 συμπατριωτών μας 2,8 εκατ. ευρώ που θα τα δουν στους λογαριασμούς τους 6 Μαρτίου. Άρα πάει ικανοποιητικά η ηλεκτροκίνηση και βρήκαμε επιπλέον πόρους για να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν 2.800 το 2022, το 2023 ήταν 6.500. Και έχουμε το πρόβλημα των φορτιστών δηλαδή των σημείων φόρτισης. Σήμερα εάν μπείτε σε ιστοσελίδα των Υποδομών και των Μεταφορών έχετε μια πλήρη εικόνα για το που  υπάρχουν σημεία φόρτισης. Σήμερα έχουμε 5.422 δημόσια σημεία φόρτισης. Χρειαζόμαστε περίπου υπερδιπλάσια αυτού με βάση και τους στόχους που έχουν τεθεί στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από ένα πρόγραμμα που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης  και Ανθεκτικότητας που θα προσθέσουμε 4.500 φορτιστές, 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ είναι για ιδιώτες, σούπερ μάρκετ, οι παραχωρησιούχοι στην Εθνική Οδό. Σας δίνω ενδεικτικά παραδείγματα, και 30 εκατ. ευρώ είναι τα ΣΦΙΟ δηλαδή είναι τα σχέδια που έχουν κάνει οι δήμοι οι οποίοι θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης στους δήμους τους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι θα έχουμε μέσα στο επόμενο έτος άλλα 4.500 σημεία φόρτισης  που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας. Υπάρχουν σημεία φόρτισης αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ