Τι είπε ο υπουργός Μεταφορών για μια νέα απόσυρση αυτοκινήτων;

aposyrsi

Τι αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων αλλά και για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι σχετικά με την ανανέωση του γηρασμένου στόλου αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι: «Η Ελλάδα έχει τον πιο γηρασμένο στόλο αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για να υλοποιηθεί μια νέα απόσυρση χρειάζνται πόροι. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε αλλά χρειάζονται χρήματα και πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λίγα λόγια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι πόροι που χρειάζονται για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Σταϊκούρας πέραν του θέματος της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» αλλά και στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3».

Ειδικά για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε ότι 11 με 12 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το τελευταίο εξάμηνο ενώ στις 6 Μαρτίου 700 δικαιούχοι  θα λάβουν την επιδότηση που τους αναλογεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.

Για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προσπαθεί να επιταχύνει την επιδότηση του πολίτη. Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή μόλις ανοίγει κλείνει καθώς οι αιτήσεις για επιδότηση είναι υπεράριθμες σε σχέση με τα διαθέσιμα ποσά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στους σταθμούς φόρτισης ήδη υπάρχουν 5.422 σημεία ενώ έως το 2025 θα υπάρχουν επιπλέον 4.500 σταθμοί φόρτισης με αποτέλεσμα το σύνολο των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα αγγίζει τα 10.000 σημεία.

Σχετικά με τα ηλεκτρικά λεωφορεία ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι έως την Δευτέρα θα έχουν έρθει τα 140 καινούρια ηλεκτρικά λεωφορεία και στα τέλη Μαρτίου με αρχές Μαΐου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια στην πρωτεύουσα. ταυτόχρονα υπεγράφη η σύμβαση για 100 καινούρια λεωφορεία Φυσικού Αερίου ενώ παράλληλα έρχονται επιπλέον 200 λεωφορεία Φυσικού Αερίου τα οποία θα παραδοθούν το 2025. Συνολικά θα έχουμε 550 καινούρια λεωφορεία.

Για τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι τα 110 καινούρια ηλεκτρικά λεωφορεία θα ξεκινήσουν δρομολόγια έως τα τέλη Απριλίου ενώ έως το Νοέμβριο του 2024 όποτε θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Μετρό θα κινούνται στην Συμπρωτεύουσα πάνω από 300 λεωφορεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας τόνισε με έμφαση ότι: «Εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης ο στόλος των λεωφορείων δεν είχε ανανεωθεί για πολλά χρόνια. Ο στόλος των λεωφορείων και τρόλεϊ έχει μέση ηλικία 22 έτη τη στιγμή που η αντίστοιχη μέση ηλικία στην ΕΕ κυμαίνεται σε μόλις 13 έτη. Επίσης το 39% του στόλου δεν έχει πρόσβαση για ΑμεΑ ενώ ο ΟΑΣΘ βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2017

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ