https://www.dsautomobiles.gr/models/ds3/collections/ds3-jules-verne.html?utm_source=carandmotor.gr&utm_medium=DIS-RES&utm_campaign=DS3_JulesVerne_Billboard_GR_DS_VN_Mobility_Reveal_DIS-RES_A_VI_CLICKS_NA_NA&partner_uid=HashedMail

Κινητήρας θαύμα – Πώς θα σώσει τα θερμικά αυτοκίνητα

Engine without cam

Tο συγκεκριμένο μοτέρ υπόσχεται χαμηλότερη κατανάλωση, περισσότερη ισχύ και λιγότερες εκπομπές ρύπων, δίνοντας παράταση ζωής στα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης. 

Από το 2035, εκτός απροόπτου, στην Ευρώπη δεν θα επιτρέπεται η πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση φαίνεται αναπόφευκτη, ωστόσο η αυτοκινητοβιομηχανία δεν σταματά να αναζητά τρόπους για να κρατήσει «ζωντανή» την τεχνολογία εσωτερικής καύσης.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις είναι οι κινητήρες χωρίς εκκεντροφόρους, οι οποίοι υπόσχονται περισσότερη αποδοτικότητα, χαμηλότερες εκπομπές και καλύτερες επιδόσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους παραδοσιακούς κινητήρες, οι βαλβίδες ανοίγουν και κλείνουν ακολουθώντας έναν σταθερό ρυθμό που καθορίζεται από έναν μηχανικό εκκεντροφόρο. Αντίθετα, στους κινητήρες χωρίς εκκεντροφόρους, κάθε βαλβίδα ελέγχεται ηλεκτρονικά και ανεξάρτητα, με χρήση πνευματικών ή ηλεκτρομαγνητικών ενεργοποιητών. Αυτό επιτρέπει απόλυτη ευελιξία στη ρύθμιση του χρονισμού, βελτιστοποιώντας την καύση σε κάθε συνθήκη οδήγησης.

Η εταιρεία FreeValve, που ανήκει στην Koenigsegg, είναι από τις πρωτοπόρες στο συγκεκριμένο πεδίο. Το σύστημα της έχει δοκιμαστεί σε διάφορα πρωτότυπα, ενώ και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Linamar, η BorgWarner, η Musashi και η Nemak, αναπτύσσουν αντίστοιχες λύσεις. «Οι καταναλωτές θέλουν αποδοτικότητα, αλλά και επιδόσεις και ευελιξία», δήλωσε εκπρόσωπος της FreeValve, προσθέτοντας ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά.

Παρά τις υποσχέσεις, οι κινητήρες χωρίς εκκεντροφόρους έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις. Το κόστος ανάπτυξης παραμένει υψηλό και η ενσωμάτωση σε υπάρχουσες γραμμές παραγωγής απαιτεί χρόνο και επενδύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, η αξιοπιστία σε μακροχρόνια χρήση πρέπει να είναι σίγουρη πριν υιοθετηθεί από κινητήρες μαζικής παραγωγής. Πάντως η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας από υβριδικά και plug-in μοντέλα μοιάζει να είναι η ιδανική λύση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού σε τέτοια συστήματα μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Αν το κόστος μειωθεί και η αξιοπιστία επιβεβαιωθεί, οι κινητήρες χωρίς εκκεντροφόρους θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ισχυρή εναλλακτική στην πλήρη ηλεκτροκίνηση. Για όσους δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εγκαταλείψουν την αίσθηση του θερμικού κινητήρα, αυτή η τεχνολογία ίσως είναι η γέφυρα προς το «πράσινο» μέλλον.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ