Όμιλος Βασιλάκη: Κέρδη ρεκόρ πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Autohellas

Διψήφια ήταν τα ποσοστά ανόδου σε κέρδη και τζίρο του ομίλου Autohellas στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Εξαιρετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Autohellas στο πρώτο τρίμηνο του 2023 με τον τζίρο αλλά και τα κέρδη να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανόδου και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν ανεβάσει ταχύτητες…

Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας του ομίλου παράγεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από τον Απρίλιο έχει ήδη διαμορφωθεί μια ισχυρή δυναμική στις αφίξεις και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ενώ η δυναμική στις προκρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες επηρεάζοντας θετικά και τον κλάδο των ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο η ύπαρξη πλέον μεγαλύτερων στόλων αυτοκινήτων μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό αρνητικά το επίπεδο τιμών σε σχέση με το 2022.

Πάντως οι εισαγωγικές εταιρείες και διανομής αυτοκινήτων συνεισέφεραν στον κύκλο εργασιών συνολικά 142,3 εκατ. ευρώ στον όμιλο καταγράφοντας αύξηση 56,7%, οι μισθώσεις αυτοκινήτων 49 εκατ. ευρώ και οι θυγατρικές εξωτερικού του ομίλου που σχετίζεται με τον τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων συνεισέφεραν 30,3 εκατ. ευρώ. Μοναδικό «μελανό» σημείο στα αποτελέσματα του ομίλου Autohellas αποτέλεσε η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Πορτογαλία η οποία κατέγραψε ζημίες ύψους 2,8 εκατ. ευρώ η οποία σύμφωνα με τον όμιλο προήλθε από την εποχικότητα.

Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου Autohellas στο πρώτο τρίμηνο ανέρχεται σε 876 εκατ. ευρώ έναντι 854 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 2,5% ενώ το σύνολο ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων στο πρώτο τρίμηνο ανέρχονται σε 1,25 δισ. ευρώ έναντι 1,19 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι καταγράφοντας άνοδο 4,46%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διψήφια ποσοστά ανόδου

Αύξηση 53,1% σημείωσε ο τζίρος του ομίλου Autohellas στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο οποίος ανήλθε σε 221,6 εκατ. ευρώ έναντι 144,8 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της Hertz (βραχυχρόνιες ενοικιάσεις) στην Πορτογαλία που εξαγοράστηκε την 01/10/2022 συνεισέφερε τα 15 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 77 εκατ. ευρώ της αύξησης του Κύκλου εργασιών, ενώ τα 62 εκατ. ευρώ δηλαδή το 42% ήταν συγκρίσιμα οργανικά.

Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 30,6%. Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το πρώτο εποχικά αδύναμο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% με αντίστοιχα τα Κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα 7,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε επίπεδο κερδών προ φόρων η Πορτογαλία, που έχει αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιβάρυνε το αποτέλεσμα με 2,8 εκατ. ευρώ ζημίες λόγω εποχικότητας. Κατά συνέπεια, το συγκρίσιμο αποτέλεσμα προ φόρων ήταν αυξημένο σε 12,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 18,2% σε σχέση με το 2022 αγγίζοντας τα 49 εκατ. ευρώ. Η δραστηριότητα του τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση (μεταπώληση) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου, αλλά και από την σταδιακή άφιξη αυτοκινήτων που αποτελούσαν παραγγελίες του προηγούμενου έτους και προστέθηκαν στο  στόλο των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Ο Κύκλος εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τον Τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της «HR Aluguer de Automóveis S.A.» και έφθασε συνολικά τα 30,3 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ το 2022 (20% οργανική ανάπτυξη χωρίς την Πορτογαλία) καθώς με καθυστέρηση σε σχέση με την Ελλάδα, χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία επανακάμπτουν το 2023, αγγίζοντας τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων του 2019. Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε σχέση με τη δυναμική του επερχόμενου καλοκαιριού, ότι η μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξη σε αφίξεις ξένων επισκεπτών σε επίπεδο Ε.Ε. σε σχέση με το 2022, εντοπίζεται για τους πρώτους 4 μήνες του χρόνου στις αγορές της Κροατίας και της Πορτογαλίας, όπου δραστηριοποιείται πλέον η Autohellas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια, ελληνική αγορά, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση, καθώς σε επίπεδο δραστηριότητας Εισαγωγής/Διανομής οι εταιρείες του Ομίλου, συνεισέφεραν συνολικά 142,3 εκατ. ευρώ στον Κύκλο εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση 56,7% και συμβάλλοντας σημαντικά και σε αυξημένο βαθμό στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Ομοίως, η δυναμική στον κύκλο εργασιών, υποστηρίζεται από το σημαντικό αποθεματικό παραγγελιών πελατών από την περίοδο του 2022 που δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί από τους περιορισμούς της παραγωγής που ίσχυσαν για το δεύτερο μέρος του 2021 και ολόκληρο το 2022.

Επίσης η εξαγορά της FCA GREECE  (FIAT, JEEP, ALFA ROMEO) από τις Autohellas και Samelet, που ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε στις 03/05/2023, δεν έχει επίδραση στα ως άνω στοιχεία και η συμβολή της θα είναι εμφανής για πρώτη φορά στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ